Задържаха двама братя за убийството на граничния полицай

0

Двамата задържани турски граждани за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са двама братя. Те са се занимавали с престъпна дейност, но тя не е каналджийство, нито трафик на дрога, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти след поклонението пред загиналия в родния му град Елхово. „Не са искали да минат през браздата, чакали са други свои жертви”, каза още министърът без да даде повече подробности. 

„Двамата са се занимавали с престъпна дейност. Извършвали са престъпления по отношение на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи на това. А гилзите, намерени на българска територия, са от автомата, с който е отвърнал оцелелият при стрелбата наш военнослужещ“, каза още Демерджиев. Той увери още, че турските власти са засилили мерките си срещу нелегалните мигранти и натискът през последното денонощие е намалял в пъти.

Работи се по 3-4 версии след смъртта на младия граничен полицай по границата с Турция, съобщи гл. секретар на МВР Петър Тодоров пред bTV(link is external).  „Няколко версии се коментират – мигрантска група или такава, трафикираща забранени стоки и наркотици, има версия и за някакво лично отмъщение“, добави той.

Разследването е установило, че е стреляно с ловно оръжие и се изключва версията за „Макаров“. „Не е толкова трудно от близко разстояние да се произведе смъртоносен изстрел“, каза Тодоров. По негови думи не е логично каналджии да стрелят с ловна пушка по полицай. „Стрелба по нашите граници спрямо наряди не е имало десетилетия наред. Може би последните убити граничари при престрелки с бандитски формирования са 52-53 година, което е крайно необичайно“, посочи Тодоров.

Главният секретар на МВР добави, че мигрантският натиск е в пик, а липсва ресурс.  Не достигат 1200 души гранични полицаи, а натискът се увеличава. По границата има малко над 6000 граничари. До седмица – две граничните полицаи ще бъдат снабдени с дългоцевно оръжи и в спешен порядък ще бъдат обучени, съобщи Тодоров. „Голяма част от състава не е преминал казарма и не умее да борави с такова оръжие. Затова е създадена организация за спешното обучение и преминаване на стрелба“, обясни той.

От българската страна на границата, където беше застрелян граничният полицай Петър Бъчваров, разследващите са намерили няколко гилзи, съобщи БНТ(link is external). От тях по предварителни данни се предполага, че е стреляно с ловна пушка, но след експертиза ще се разбере точно какво оръжие е използвано.

14 служители на „Гранична полиция“ са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това заяви пред БНТ главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД „Гранична полиция“.

Проверките са образувани след доклад на инспектората към МВР. Проверяваните служители са от Бургас, Елхово и Малко Търново.

Днес се проведе поклонението пред тленните останки на граничния полицай. Посмъртно му се присъжда и Почетния знак на МВР. Много близки, приятели и колеги на убития младши инспектор Петър Бъчваров дойдоха в Елхово, за да си вземат последно сбогом с него.

Задържаните за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани, съобщи снощи посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. По-рано зам.-главният прокурор и ръководител на националното следствие Борислав Сарафов заяви, че турските власти са задържали двама души – един извършител и един помагач.

Прегледана: 137840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече