Отломки от кабинета „Орешарски“ оглавиха важни парламентарни комисии

0

На този парламент ще му дойде времето да се саморазпусне, докато все още не си е организирал работата. Три дни депутатите избираха председател на Народното събрание, даже по-дълго се препираха за постоянните комисии, в които трябва да коват законите. Да се чуди човек за какво е цялата дандания, след като всички са се настроили за нови избори февруари или март следващата година.

А може би някой в парламента се надява да свърши набързо разни неща. Да приеме полезно за партията си законче, да обърка нечии сметки, да предизвика някакъв скандал, да си осигури предимство за изборите. За такива неща контролът над Народното събрание, в частност над комисиите, където реално се върши основната работа, може да се окаже доста съществен. Затова разприте и шумотевицата си имат своята скрита логика, не е само пъчене на мускули пред избирателите.

Най-добре си изигра картите ДПС

Даже герберите, които излязоха първи на изборите, не си подредиха нещата толкова добре, колкото хората на Ахмед Доган. При подялбата на парламентарните комисии движението получи свръхважните ресори бюджет и финанси, и вътрешна сигурност и обществен ред. Иначе казано, надзорът над държавната хазна и над полицията. Как другите партии допуснаха такова нещо остава тайна – напук на потока от обещания за повече прозрачност в политиката (и от партиите на промяната, и от партиите на статуквото) делбата на ресорите премина скришом.

Начело на бюджетната комисия застава Петър Чобанов. Кой беше този, ще се запитат повечето хора. Ами краткият отговор е, че това беше финансовият министър в кабинета на Пламен Орешарски. Същото правителство, което събра в коалиция ДПС и БСП, издигна бизнесмена Делян Пеевски за председател на ДАНС и повече от година се държеше упорито за властта въпреки ежедневните и масови улични протести, които искаха оставката му.

Чобанов е депутат от ДПС в четири парламента,

с настоящия стават пет. Името му нашумя за последно на изборите през октомври т.г. Тогава той се провали като водач на ямболската листа на ДПС, а в другата листа, в която участваше – в София-област, цели четирима кандидат-депутати трябваше да се оттеглят, за да се освободи място за него в парламента. Колко трябва да е ценен за партията си? И защо? Някой по върховете на ДПС очевидно го харесва, за да му подари и бюджетната комисия. А това ще бъде единствената комисия в този парламент, която се очертава да бъде наистина много заета – всички чакат с отворени кесии решенията й за държавните финанси.

А какво да кажем за вътрешната комисия, освен да поклатим глави в изумление? За първи път парламентарният контрол върху МВР попада в ръцете на човек от Движението. И това се случва точно след като от силовото ведомство изпадна Бойко Рашков – министърът, с когото ДПС стигна до невиждана в своето озлобление вражда заради полицейските операции срещу изборната търговия по негово време. Сякаш нещата се преподреждат в полза на Догановата партия. И за да продължи тази тенденция, ще се грижи Хамид Хамид – новият председател на комисията. Той принадлежи към „постоянното присъствие“ – толкова дълго е в Народното събрание (осем поредни парламента), че е станал част от пейзажа. За това време участваше в законодателство, засягащо съдебната власт, изборите, държавната антикорупционна комисия и дори КТБ, често заедно с Пеевски, краткотрайният шеф на ДАНС. Сега ще държи на каишка МВР, да не вземе ведомството отново да се репчи на партията му.

Между другото, ДПС получи и комисията по околна среда. Ще я ръководи Станислав Анастасов, един от зам.-председателите на партията, който също като Петър Чобанов участваше в кабинета „Орешарски“ в качеството си на екоминистър. Въобще движението усърдно пази кадрите си от онова време, когато се чувстваше почти всемогъщо, и продължава да ги лансира, където може. Анастасов последно се прочу в предния парламент. Тогава обяви, че е получил заплахи от бившия премиер Кирил Петков, че ще „оправи“ ДПС с помощта на американския офис по санкциите. Този въпрос живо вълнуваше партията заради Делян Пеевски, който попадна под ударите на щатския закон „Магнитски“.

Но не само ДПС

залага на кадри от компрометирани управления

Начело на комисията по енергетика, толкова важна във време, когато цените на енергийните суровини разказват играта на икономиката, ще застане (отново) Делян Добрев. Хасковлията е един от любимците на партийния си вожд Бойко Борисов. Бил е министър на икономиката и на енергетиката, депутат в осем парламента, от които е подавал оставка на два пъти. Първия път беше през 2017 г., когато се разрази скандалът „Кумгейт“, а Добрев беше обвинен, че е уреждал свои роднини и приятели на ключови позиции в Община Хасково. Тогава той обяви приближените си за „дрийм тим“ – фраза, която трайно остана в родния политически речник. Оставка подаде от парламента и през 2019 г., когато ГЕРБ се тресеше от скандала „Апартаментгейт“. Напоследък обаче е лансиран упорито в публичното пространство от партията си, което подхранва слуховете, че вождът го готви за нов кариерен скок.

А комисията по правни въпроси, средището (поне на думи) на парламентарната юридическа мисъл, герберите пуснаха в ръцете на Радомир Чолаков. Макар и отскоро в Народното събрание (депутат е по-малко от две години), Чолаков много бързо се издигна като един от основните говорители на ГЕРБ. Политическият си капитал натрупа, като активно участваше в компроматната кампания на партията срещу машинното гласуване миналата година. За награда в нереализирания проектокабинет на ГЕРБ от август 2021 г. беше номиниран за правосъден министър. А през ноември оглави предизборния щаб на Анастас Герджиков, неуспелия кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ. Сега правната комисия му дава възможност да прокара така желаното от партията му връщане на хартиените бюлетини в масова употреба.

А двама партийни лидери – Костадин Костадинов (“Възраждане”) и Стефан Янев (БВ) си подсигуриха комисии лично за себе си.

Костадинов поема ресора за българите в чужбина

Чудно с какъв акъл другите партии му го повериха – националистическата партия е изключително популярна сред сънародниците ни по света (трето място на вота през октомври т.г.!), а сега се очертават нови избори. Какво си мислят другите политици, че сами помагат на Костадинов да подобри имиджа си, като му отстъпиха такъв пост? А изборът на Янев за шеф на антикорупционната комисия е голям сюрприз. Човекът на президента Румен Радев в парламента поема битката с корупцията. Интересно, къде спаха Кирил Петков и Асен Василев? Нали все изкарват партията си ПП за авангарда в тази борба?

И като стана въпрос за ПП, трябва да се отбележат кадрите, които формацията смята за най-достойни. Първо, Деница Симеонова, която поеме комисията по европейските въпроси. Младата жена досега не е показала никаква компетентност в тази (или друга) сфера. Прочу се, когато въведе обръщението „Просто Киро“ към партийния си лидер – горката, искаше да демонстрира привързаност, но само позволи на противниците му безспирно да го обиждат. А съпартийката й Калина Константинова, бивш вицепремиер в кабинета „Петков“, получи комисията по електронно управление и информационни технологии. Какво я квалифицира за такава позиция, никой не може да каже. Може би титаничната реформа на „Български пощи“, заради която, както твърдяха нейните пиари, служителите на пощите станали „щастливи и благодарни“.

Е, това е положението. С такъв личен състав комисиите, дори и да започнат работа, човек направо се плаши от мисълта какво ще свършат – или по-скоро ще забъркат.

Автор: Людмил Илиев, Сега

Прегледана: 143525

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече