Президентът за убийството на граничния полицай: Безпрецедентен случай! Турция да направи пълно разследване

0

Това е безпрецедентен случай, доколкото към момента е известно, от територията на съседна държава – Турция, да се стреля по наш полицай. Крайно опасен и неприемлив случай – така президентът Румен Радев коментира трагичния инцидент със загиналия полицай край Елхово.

Очаквам външно министерство да извика турския посланик, да поиска обяснение, да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки. Недопустимо е и на всеки съвет на ЕС настоявам за нашето ускоряване и приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти“, заяви държавният глава.

Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори, добави Румен Радев.

Българските власти са осъществили веднага контакт с турските си колеги, които са уверили, че ще предприемат всички мерки групата да бъде заловена и отговорните за убийството да бъдат изправени пред закона, съобщи по-рано министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също определи случилото се като безпрецедентно.

Президентът Румен Радев съобщи също, че още утре ще покани политическа партия „Възраждане“ на консултации преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Президентът Румен Радев е в Египет, заедно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Днес той ще направи изказване на форума. Повече от 100 лидери от цял свят участват в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх, за да обсъдят спешни мерки и да набележат общи действия в борбата срещу климатичните промени.

Прегледана: 137800

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече