Безобразие! Кметът на ГЕРБ в Пловдив гони украинските бежанци посред зима от ремонтираната от самите тях болница

0

Кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) е отправил официално предложение към Общинския съвет на града от 1 януари сградата, стопанисвана и ремонтирана от украинските бежанци, да бъде отнета и предоставена за изграждането на частна многопрофилна болница.

Това съобщи издателят, активист и депутат от ДБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание Манол Пейков във Фейсбук. Става дума за „Втори дом“ – изоставена белодробна болница в града, която бе предоставена през пролетта на украинските бежанци, намерили у нас спасение от войната. Сградата бе възстановена от тотална разруха с помощта на самите бежанци и доброволци и в момента се стопанисва от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ на Наталия Елис. 

Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 м2) беше напълно изоставена в продължение на седем години, припомня Пейков и подкрепя твърдението си със снимки от окаяното състояние на постройката. С помощта на десетки дарители и стотици часове труд, за няколко месеца украинските бежанци и техните приятели я превръщат в място, годно за живот – ремонтират покрива и канализацията, снабдяват помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи са измазани и боядисани, а дограмата – сменена с нов стъклопакет.

Така изглеждаше болницата, когато щедро беше предоставена от кмета на Пловдив за бежанците.

В настоящия момент „Втори дом“ е едно от малкото места в България, където украинските бежанци се чувстват закриляни и приютени. В момента там живеят 148 души, от които 52-ма са деца. Продължават да пристигат и нови. „Втори дом“ не е предвиден за постоянно заселване на бежанци, а е място, където намират временен подслон и подкрепа. Хората обичайно остават там от три до шест седмици – докато се адаптират и си намерят (не без помощта на екипа на „Втори дом“) работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и околността са се превърнали в своеобразен оазис за бежанците от Украйна – към момента в града живеят над 6000 украинци, от които над 2400 са деца, споделя още Манол Пейков.

Предложението на кмета, което заплашва да остави на улицата 148 души в разгара на зимата, ще бъде обсъждано днес от 12:00 в правната комисия на Общински съвет – Пловдив. Самото гласуване в зала е на сесията идния понеделник (19 декември).

В коментарите под поста на Манол Пейков се припомня, че макар граждани да не могат да се изказват в комисиите, те могат да присъстват и да вземат отношение на сесията. „Всички с отношение към града ни, елате на 19.12. В 9.00 часа в Общински съвет. Нека видят, че има граждани в Пловдив, че те решиха, че са на полето сред тикви“, призовава Тони Стойчева.

Общинският съветник Веселка Христамян обеща, че Комисията по здравеопазване и социални дейности към Общински съвет – Пловдив ще се възпротиви на предложението, и то със сериозни мотиви. Тя твърди, че в комисията предложението е получено едва вчера на обяд, като прокарването му до този етап е станало непрозрачно.

Манол Пейков е сред най-ревностните поддръжници на Украйна и украинските бежанци у нас. Особена популярност доби последната му акция – събиране на средства и закупуване на генератори, които биват изпращани към оставената на тъмно и студено от руските саботажи страна. Благодарение на отзивчивостта на гражданите след призивите на Манол, за малко повече от седмица бяха събрани 550 000 лева, които се превърнаха в стотици генератори и отпътуваха за Украйна.

Здравко Димитров се оформя като един от най-вредните кметове, излъчени от ГЕРБ, пишат от в. Сега. Неговото управление породи едни от най-големите граждански протести в Пловдив за последните години. Партията до този момент не реагира на този пореден скандал, който заплашва да остави насред зима украинците на улицата.

Прегледана: 116795

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече