Русия обяви за издирване българския журналист Христо Грозев

0

Партийните централи на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ реагираха остро на действията на Русия, чието вътрешно министерство обяви вчера за издирване българския журналист Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

Той се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, се казва в съобщение на руското вътрешно министерство, публикувано на сайта на ведомството на 26 декември. В какво точно е обвинен българският журналист, не се уточнява. Изданието Bellingcat, в което работи Грозев, преди време бе обявено от Москва за чуждестранен агент и нежелано на нейна територия.

От партията на Бойко Борисов поискаха руският посланик в България Елеонора Митрофанова да бъде извикана в Министерството на външните работи заради случая „Грозев“.

„Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции!“, написаха от ГЕРБ в официалната си страница във Фейсбук.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер пък съобщи, че още в първия работен ден на Народното събрание ще предложи да бъде извикан министърът на външните работи Николай Милков на изслушване в комисията по външна политика.

Лидерите на „Ние идваме“ адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян настояха българската прокуратура да обяви за издирване и да задържи посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова.

„Ние идваме!“ се обръща към прокуратурата и българските правораздавателни органи за издирване и задържане на лицето Елеонора Валентиновна Митрофанова, родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград, Русия. Действията на същата предполагат прикриване или затаяване на информация във връзка с действията на шпионска мрежа на територията на Република България във вреда на държавните интереси и националната сигурност на страната“, написаха Хаджигенов и Бабикян.

„Възможно е Русия да издаде така наречената „червена бюлетина“ за Христо. Това е едно от средствата, които Москва използва, за да тормози тези, с които тя не е съгласна. напълно е възможно това да се приложи и срещу Христо Грозев“. Това мнение изрази пред NOVA Йордан Цалов – колега  на обявения за федерално издирване от Русия български журналист Христо Грозев, който също е част от екипа на разследващия сайт „Белингкат“.

По думите на Цалов Грозев ще бъде в безопасност от гледнa точка на неговото задържане и предаване на Москва. „Ние всички сме граждани на ЕС. Не вярвам неговите права да не бъдат защитени в Европа. Пътуването в чужбина обаче ще става все по-трудно, каквато навярно е и целта на Русия“.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява българските власти незабавно да реагират на новината, че Грозев е обявен за издирване от руското правителство, съобщи организацията. Тя напомня, че в компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик. „Настояваме също така българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на „Белингкат“, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 г.“, се казва още в позицията на АЕЖ.

Прегледана: 113310

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече