Буяр Османи: Български политици обясняваха в центъра на Скопие, че македонски народ не съществува

0

Няма да позволим подобни събития на насилие да бъдат отговор на който и да е проблем, а най-малко на въпроси, свързани с междуетническото съжителство, начина по който хората се самоопределят хората и гражданите в Република Северна Македония. Това заяви в интервю за bTV министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи, който вчера посети във Военномедицинската академия (ВМА) секретаря на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков.

На 19 януари 21-годишният младеж бе жестоко пребит пред заведение в македонския град, защото се самоопределя като българин. Часове по-късно той бе транспортиран с правителствения „Фалкон“ в София, за да бъде лекуван. Един от нападателите вече е задържан и му е повдигнато обвинение. Останалите се издирват.

„За мен е важно това, което казва самият Християн и майка му, а това е, че причината е проявата, изразяването от негова страна на етническа принадлежност. Въпреки че извършителите казват обратното – че са имали преди това някакви различия, за мен е важно това, което ще каже жертвата и родителите му. И затова казах днес – трябва да прекъснем този цикъл на провокации и насилие“, категоричен бе македонският външен министър.

Буяр Османи добави, че правителствата на Скопие и София работят върху един интензивен, позитивен дневен ред.

„Но е очевидно, че има хора от двете страни – например, преди няколко дни имахме български политици в центъра на Скопие, които отричат съществуването на македонския народ, обиждат народа в столицата на държавата. И разбира се, това не го поставям в контекста на някакво оправдание, защото насилието не може да бъде оправдание за каквото и да било, дори и за реч на омразата. Но е важно, че мнозинството от гражданите в Северна Македония, а вярвам и в България, правителствата на двете страни, имат по-различен дневен ред – искат приятелство, искат партньорство, искат сътрудничество. Има малка група провокатори, на хора, които се опитват да отвлекат този дневен ред, които постоянно се опитват да провокират двете общества“, каза още той.

Според Османи българската общност в Северна Македония е в период на консолидиране, на показване и интегриране в обществото.

„Предвид факта, че и аз идвам от малцинствена група, която в началото също имаше проблеми при своето обединение и интеграция, се чувствам най-силно призован да посъветвам българската общност, че трябва този процес да го направим внимателно, без да се предизвикват негативни чувства в останалите, че има каквато и да е било злонамереност в каквито и да е било инициативи. Ние окуражаваме българската общност да се обединява в клубове, да отварят повече клубове“, заяви още външният министър на РСМ.

Буяр Османи обаче бе категоричен, че българските културни клубове трябва да сменят имената си, защото те са провокация.

„Очевидно е, че имената, които бяха избрани, независимо как исторически и научно ще тълкуваме ролите на тези личности в историята, чувството, усещането в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации. Това е достатъчно. Не трябва да навлизаме в истински научен дебат за ролята на тези исторически личности. Ако мнозинството от македонците се чувстват обидени от това, дайте да разбираме тази чувствителност на хората. И вярвайте, че това е в интерес на българската общност. Това казва законът. Ще бъда последователен – аз лично имах дилеми по отношение на валидността със задна дата на определени части от закона. Но решението на събранието е такова, че имената не трябва да бъдат свързани с периоди като фашисткия период от втората световна война, който накърнява чувствата на гражданите. И клубовете ще трябва да го направят“, каза още ръководителят на македонската дипломация.

Османи напомни, че в договорения протокол с България са предвидеми механизми за следене на езика на омразата и предприемането на мерки.

„Например, Министерството за външните работи е основната точка, която следи нагласите, свързани с речта на омразата, и веднага информира. Дори имаме и точен механизъм кой кого информира за такива случаи, за да се създаде атмосфера на преследване на такива действия. Има и други стъпки, които ще бъдат направени. От отделен прокурор за речта на омразата, за който сега разговаряме с прокуратурата. Към омбудсмана ще има канцелария, която ще се фокусира върху тези въпроси, ще дава препоръки и ще взима мерки. В Министерството за отношенията между общностите също така планираме да има представител от българската общност, който ще следи езика на омразата, защото българската общност може би има по-голяма чувствителност към този проблем. Всичко това са механизми, които ще започнат и вече функционират, за да се прекъснат тези процеси. Но трябва да гледаме целия процес – провокациите и от двете страни трябва да престанат. Казвам ви, че всяка възможна дискриминация, всяка реч на омразата към българите в Северна Македония трябва да престане днес и институциите трябва да предприемат мерки, да покажат, че това отношение няма да се позволява. Но и вие трябва да искате да се прекъсне тази тенденция на идване на български политици в центъра на Скопие, които да отричат съществуването на цял един народ, идентичността на гражданите, защото тогава влизаме в спора: Кой започна първи? Хайде да прекъснем това днес“, призова Буяр Османи.

Прегледана: 95335

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече