Кои са най-богатите хора (списък)

0

Тяхното общо богатство е по-голямо от брутния вътрешен продукт на Нидерландия. Ето кои са десетимата най-богати в света и кои корпорации стоят зад тях.

Загубите, които девет от десетимата най-богати хора в света са претърпяли през миналата година, изглеждат невъобразими. Тук минус 133 милиарда долара, там минус 85 милиарда долара или пък минус 44 милиарда – списъкът може да продължава. Но въпреки всичко общото им богатство възлиза на над един трилион долара, което е повече от брутния вътрешен продукт на Нидерландия за 2021-а година. Кои са най-богатите хора в началото на 2023-а и как са направили своето състояние?

Бернар Арно: 162 милиарда долара

В края на 2021-а година шефът на „Тесла“ Илон Мъск все още оглавяваше класацията на най-богатите хора в света със състояние от 277 милиарда долара. В края на 2022-а обаче противоречивият предприемач бе изместен от французина Бернар Арно. Въпреки загубата от около 16 милиарда долара през миналата година 73-годишният шеф на френската група за луксозни стоки LVMH се изкачи на върха на класацията на най-богатите, сочи индексът на милиардерите на „Блумбърг“. Според списъка на милиардерите на „Форбс“ общото богатство на Арно и семейството му възлиза на 182 милиарда долара.

Конгломератът LVMH притежава 75 луксозни марки. Сред тях са Louis Vuitton, Fendi и Marc Jacobs, Moët & Chandon, Hennessy и Dom Pérignon. Около 175 000 служители работят в групата, чийто общ оборот през 2021-а година е 64,2 милиарда евро.

Илон Мъск: 137 милиарда долара

Доста бурна година измина за акционерите на „Тесла“ чийто шеф напоследък привлече вниманието основно с участието си в Twitter. Според „Блумбърг“ състоянието на Мъск се е стопило до около 137 милиарда долара през 2022-а, което означава загуба от над 130 милиарда долара. „Форбс“ оценява активите му на 146,5 милиарда долара. Състоянието му до голяма степен зависи от стойността на акциите на „Тесла“, които се сринаха с над 65 на сто през 2022-а година. Смята се, че делът на милиардера е малко под 13 процента след продажбата част от неговите дялове, наложила се заради поглъщането на Twitter. Мъск обаче притежава още около 279 милиона опции за акции. Смята се, че Мъск притежава и около 42 процента от SpaceX, която не е представена на борсата.

Гаутам Адани: 121 милиарда долара

Индийският предприемач Гаутам Адани, шеф на „Адани груп“, е единственият сред десетимата най-богати, който е увеличил състоянието си през 2022-а година. То е нараснало с 44 милиарда долара и вече е 121 милиарда. „Форбс“ обаче изчислява, че е забогатял „само“ с около пет милиарда долара.

Бил Гейтс: 109 милиарда долара

В продължение на дълги години основателят и дългогодишен ръководител на „Майкрософт“ Бил Гейтс бе в челото на списъка на най-богатите. Той го оглавяваше в периода между 1995-а и 2010-а година и след това между 2013-а и 2017-а, когато бе изместен от основателя на „Амазон“ Джеф Безос. В началото на новата година Гейтс е четвърти в индекса на милиардерите на „Блумбърг“. През 2022-а богатството му е намаляло с 28,9 млрд. долара до 109 милиарда. Според „Форбс“ обаче Гейтс е „едва“ шестият най-заможен в света с приблизително 103 милиарда долара.

През юли Гейтс обяви в Twitter, че в бъдеще ще предостави почти цялото си състояние на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Уорън Бъфет: 107 милиарда долара

Уорън Бъфет, познат и като „оракула от Омаха“ заради изключителните си инвестиционни умения, е петият по богатство в света с приблизително състояние от 107милиарда долара в класацията на „Блумбърг“. Той издирва подценени акции и се надява на дългосрочното им положително развитие. Чрез инвестиционната компания „Berkshire Hathaway“ 92-годишният магнат притежава сериозни дялове в Apple, Coca Cola, General Motors и Visa.

Бъфет е обещал да дари 99 процента от богатството си. Той вече се е разделил с 49 милиарда долара от състоянието си, но пък то е нараснало с 37,5 милиарда долара през последните две години.

Джеф Безос: 107 милиарда долара

Въпреки загубите на стойност около 85 милиарда долара за по-малко от година, основателят на „Амазон“ Джеф Безос все още е шестият най-богат човек в света според индекса на милиардерите на „Блумбърг“. Според „Форбс“ той е на пето място. В края на 2021-а Безос все още бе вторият най-заможен човек след Мъск. Той притежава малко под 10 процента от „Амазон“. Дяловете на компанията загубиха над 45 на сто от стойността си от началото на миналата година. И Безос заявява, че планира да раздаде по-голямата част от състоянието си.

Лари Елисън: 91,8 милиарда долара

Съоснователят на „Оракъл“ Лари Елисън се е изкачил с две места в индекса на милиардерите на „Блумбърг“. Състоянието му, оценявано на 92 милиарда долара, го прави седмият най-богат човек в света. От началото на 2022-а богатството му е намаляло с 15 милиарда долара и сега, според „Форбс“, възлиза на 102,4 милиарда долара.

Мукеш Амбани: 87,1 милиарда долара

Вторият индиец в списъка на десетимата най-богати хора в света е Мукеш Амбани, чието състояние се оценява на 87,1 милиарда долара. 65-годишният Амбани оглавява конгломерата „Рилайънс индъстрис“, създаден от баща му Дхирубхай Амбани през 60-те години на миналия век.

Днес компанията се занимава с производство на петролни продукти, търсене на нефт, търговия на дребно и телекомуникационни услуги.

Стив Балмър: 85,8 милиарда долара

Със състояние от 85,8 милиарда долара бившият дългогодишен шеф на „Майкрософт“ Стив Балмър е деветият най-богат човек в света според индекса на „Блумбърг“. От началото на 2022-а богатството му е намаляло с 19,8 милиарда долара. „Форбс“ оценява състоянието му на 78,5 милиарда долара. Смята се, че той притежава към четири процента от акциите на „Майкрософт“.

Лари Пейдж: 82,9 милиарда долара

Лари Пейдж основава заедно със Сергей Брин технологичната компания „Гугъл“ в Калифорния през 1998-а година. Според „Блумбърг“ състоянието му възлиза на около 82,9 милиарда долара, докато „Форбс“ го оценява на 77,3 милиарда. Пейдж притежава шест процента от „Алфабет“ – компанията майка на „Гугъл“. С пазарна капитализация от над един трилион долара тя е четвъртата най-голяма в света след „Епъл“, „Сауди Арамко“ и „Майкрософт“.

Източник: Блумбърг

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 105165

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече