„Руските служби публикуват в български медии срещу €150“

0

Между 300 и 600 лв. струват платените публикации на руските специални служби в българските медии. Те минават през журналистическа мрежа, координирана от македонски кореспондент у нас.

Това заяви обявеният за издирване от Москва български разследващ журналист от „Белингкат“ Христо Грозев. Преди дни той намекна за схемата и при онлайн изслушването си пред парламентарната комисия за контрол над спецслужбите.

„През хибридни актьори е възможно да се постигне влияние в медиите срещу заплащане. И за съжаление това заплащане е в копейки, ако мога така да се изразя. Става въпрос за публикации, които струват 150 евро. Дадена статия, написана от ГРУ, от Русия, която бива публикувана в български медии срещу 150 евро. Незначителни суми водят до значително влияние върху общественото съзнание в България, което не бива да се случва. Дарко Тодоровски е този македонски журналист, ако не ме лъже паметта. Той не е журналист реално, а дописник, който получава задачи от Русия и чрез своя мрежа в България успява да публикува тези статии срещу заплащане. То варира от 150 до 300 евро, тоест най-скъпото е 600 лв.“, каза Грозев пред Нова тв.

В онлайн интервюто Грозев разкри, че вече е в САЩ.

„В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филма „Навални“, който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за „Оскар“ до дни. Има страни, в които не е проблем да кажеш, че си. Например Америка. Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само – например и от Беларус”, сподели Грозев.

Той добави, че докато е бил в Австрия, е получавал охрана от държавата.

„В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко“, коментира журналистът, визирайки „Възраждане“.

Все пак той потвърди, че е получил защита от България:

„Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия. Засега няма никакъв. Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната.“

Грозев каза още, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти. Но повтори, че такива изобилстват в обществения живот:

„В политически сили, които са извънпарламентарни – със сигурност има, в българския икономически елит също са много. Има много просто присъстващи на територията на България руски граждани, които са получили да речем заради инвестиция право да живеят в страната, които са в тясна връзка с техните специални служби. Говорим за много, може би хиляди, може би дори повече от хиляди хора. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това. Ние каквото можем, ще им помогнем с нашите разследвания.“

Прегледана: 104125

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече