След журналистическо разследване: ДАНС проверява имат ли имоти у нас санкционирани руснаци

0

Прокуратурата е наредила на ДАНС да провери информацията, че руснаци и юридически лица, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти в България. Това съобщи държавното обвинение днес. Проверката е разпоредена вчера.

Освен това ДАНС ще търси и дали има неформални-паравоенни структури, действащи на територията на страната, които се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на България.

Още преди месеци разследващият сайт bird.bg изнесе информация, че има санкционирани заради войната в Украйна Руснаци, които притежават имоти на българското Черноморие. Става дума за високопоставениte Сергей Чемезов, Максим Топилин, Владимир Плигин и Алексей Чепа, които са в санкционните списъци на ЕС, Великобритания и САЩ. Не е известно до момента българските власти да са предприели стъпки за блокиране на активите на санкционираните руски граждани.

Прокуратурата съобщи още, че продължава проверката срещу паравоенната организация „Шипка“, започнала в средата на декември, след като години наред институциите бездействаха срещу тази структура.

Съобщението на прокуратурата идва на фона на твърденията на издирвания от Русия Христо Грозев, че държавното обвинение на практика прикрива участието на руското ГРУ във взривовете в български военни складове. Грозев обясни това пред депутатите от комисията за контрол над спецслужбите, които го изслушаха вчера. До момента няма коментар от прокуратурата за тези твърдения.

Прегледана: 107300

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече