Стево Пендаровски предложил един български евродепутат да не влиза в Скопие за честването на Гоце Делчев

0

Опитите за намаляване на напрежението между България и Северна Македония удариха на камък след вчерашното заседание на Съвета за сигурност на съседната ни държава. На него северномакедонският президент Стево Пендаровски е предложил на правителството, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против“ Северна Македония, съобщи БТА.

Името на въпросния евродепутат не се съобщава, но се знае, че той е планирал посещение в Скопие, заедно с голяма група хора от България на 4 февруари, когато ще се отбележат 151 години от рождението на Гоце Делчев.

Тази делегация от България била подкрепена логистично и финансово от структури, които са активирани след приемането на преговорната рамка през юли за членство в ЕС, според анализите на службите за сигурност в Северна Македония. Президентът уточни, че част от тези активирани структури в България са свързани с руската разузнавателна служба.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се… За да премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ“, заяви Пендаровски. Той коментира, че имало два начина за реакция на такива „организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности“ – първият бил с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации“.

Северномакедонският президент подчерта, че страната му не е неприятел на България, но си „има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим“.

Напрежението между България и Северна Македония отново ескалира, след като миналата седмица беше пребит секретарят на културния клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков. Той бе транспортиран за лечение в София.

Във ВМА Пендиков беше посетен от външните министри на България Николай Милков и на Северна Македония Буяр Османи. Последният заяви в София, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония „с цел обида и отричане на македонския народ“.

Прегледана: 96245

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече