Чужди медии коментират „политическата трагедия“ у нас

0

Германската журналистка Барбара Йортел, която добре познава България и редовно пише по теми, свързани със страната, говори в свой коментар за „Тагесцайтунг“ (ТАЦ) за „политическа трагедия“ и „трайна криза“. А по повод задаващите се вече пети поред избори за парламент в рамките на само 2 години, тя отбелязва: „На фона на сегашното положение, участниците в тях навярно биха могли да си спестят това ново усилие“.

Силно разединение в обществото

Предаването „Тагесшау“ на общественоправната медийна мрежа АРД преценява като много малки шансовете на България да излезе от политическата криза. Цитирани са наблюдатели, които говорят за „задънена улица“. Според тях дори новите избори на 2 април едва ли ще доведат до създаването на ясно мнозинство в парламента. Причината за това, според медията, е силното разединение в българското общество.

Вече дори се обсъжда възможността да се гласува още веднъж през есента на 2023 година, когато ще се проведат и местните избори. „ГЕРБ доминира в общините и може да се предположи, че комбинация от общински и парламентарни избори би могла да върне партията на власт“, отбелязва медията. Наблюдатели смятат, че изходът е в това реформаторите в лицето на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) да обединят усилията си с консерваторите от ГЕРБ, за да се преодолее кризата.

„Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до нарастващо разочарование от политиката и загуба на доверие от страна на избирателите. В тези условия шансовете на националистическите партии да увеличат подкрепата си също са големи“, коментира на свой ред ТАЦ.

Ролята на президента Радев в политическата криза

Заради продължаващата политическа криза в страната президентът Румен Радев се превърна в лицето на България, отбелязва „Тагесшау“, уточнявайки, че президентът на практика управлява страната от месец май 2021 г. Въпреки че през последната година репутацията му спадна от 51% на едва 36%, Радев все още се ползва с най-голямо доверие в България, пише германската медия.

„Под прикритието на кризата президентът Радев бавно, но сигурно разширява властта си. И това е същият човек, който беше обявил, че неговата кауза е да се бори срещу корупцията. Доколко има успех в тази насока може да се види в последния доклад на Съвета на Европа, в който на балканската държава е дадена унищожителна оценка“, коментира на свой ред Барбара Йортел на страниците на ТАЦ. Тя отбелязва и това, че Радев неприкрито гледа към Москва.

На този аспект обръща внимание и германският „Зюддойче Цайтунг“. Ежедневникът не пропуска да отбележи някои от проруските изказвания на Румен Радев, както и наличието на повишена активност на руската пропаганда в България в последните месеци. Ежедневникът пише и за гневната реакция на Радев по повод публикацията в „Ди Велт“, според която София и правителството на Кирил Петков по заобиколни пътища са подкрепяли Украйна с муниции и гориво по-силно, отколкото е било известно.

Пречки за напредъка на България

И трите германски издания отбелязват още нещо важно – продължаващата вече две години политическа криза в България се превръща в спънка за много реформи, нужни на страната. Според ТАЦ и „Зюддойче Цайтунг“ при тези обстоятелства планираното въвеждане на еврото през 2024 г. може и да си остане само неосъществена мечта. Същото се отнася и за присъединяването на България към Шенгенското пространство или реализирането на съдебни реформи. А задълбочаващото се политическо разделение означава, че България е изправена пред трудна битка, въпреки огромното парламентарно мнозинство, подкрепящо приемането на еврото, коментира и „Вашингтон Пост“.

Предвид войната, чийто край засега не може да се предвиди, но която повече от всякога изисква единство в ЕС, това не са никак добри перспективи. Годината 2023 – особено за България, няма да е добра, заключва „Тагесцайтунг“.

Статията е публикувана в „Дойче веле“

Прегледана: 96460

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече