Евродепутатката Ева Майдел: За 8 месеца 8 пъти говоря с Фейсбук за модерацията на български

0

Евродепутатката Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) обяви, че е провела осма среща за осем месеца с представители на Фейсбук за модерацията на български език.

Тя е представила множество примери за премахнато съдържание, както и за постове, които не са премахнати, a представляват проблемно съдържание – и дава пример с коментар на Петър Волгин за народния съд.

Според евродепутатката от Фейсбук не виждат проблем с руската пропаганда у нас, а отговорите им са били незадоволителни.

Ето какво написа Майдел по този повод:

„През последните месеци изпращаме примери за неефективната им модерация на български език. Днес заедно с модератор анализираха пред мен много от изпратените от мен примери за блокирани акаунти или за съдържание, което необяснимо как остава онлайн (например статуса на Волгин за народния съд).

Обясненията им не бяха удовлетворителни. Интерпретацията на техните Стандарти на общността е доста праволинейна и без всякакъв контекст – национален, геополитически. Според представените от тях данни излиза, че в България няма проблем с руската пропаганда, на което категорично възразих.

Ще продължа да настоявам и илюстрирам с примери, че качеството на модерацията им не отговаря на обществената им отговорност и политическия залог на времената, в които живеем.

Все пак успях да ги убедя, че е нужно повече прозрачност сред българската общественост за това кои фактори и как влияят на решенията дали дадено съдържание да бъде модерирано. Предложих им решение, очаквам развитие.“

Прегледана: 87985

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече