Известен фотограф и преподавател изригна: От 1984 г. съм журналист, наглост като на Волгин не съм срещал

0

„Аз съм фотожурналист от 1984 г., работил съм в няколко вестника, познавам и ме познават всички български журналисти. Толкова арогантно и цинично поведение на журналист не помня в моята дълга професионална кариера. Този човек срами БНТ“. Това пише в официално писмо, изпратено до СЕМ и БНР известният фотожурналист Цветан Томчев по повод един от последните фейсбук статуси на Петър Волгин, в водещият от БНР призовава за Народен съд.

Томчев призовава колегите да излязат на протест в събота от 10 ч. пред сградата на Националното радио. „Нека т.н. журналист Волгин да бъде уважен на изпроводяк от националната медия. Ако СЕМ и БНР не решат бързо да го уволнят от държавната работа ние ще им го припомняме гласовито всяка идваща събота. Времето се оправя, идва пролет и грачещият пропагандист трябва да отлети от БНР!“, пише Цветан Томчев.

Репортери.бг публикува пълния текст на писмото, което фоторепортерът е изпратил до Съвета за електронни медии и ръководството на Националното радио:

До Председателя на СЕМ

До Генералния директор на БНР

Уважаема г-жо Момчилова, уважаеми г-н Митев,

Казвам се Цветан Томчев, фотожурналист и преподавател по фотожурналистика.

Пиша това писмо, в което прилагам снимки от постове във Фейсбук по повод на написано от радиоводещия в програма „Хоризонт“ на БНР, г-н Петър Петров Георгиев – Петър Волгин.

Вчера, в Деня на почит към жертвите на комунизма държавният служител, известен с псевдонима Петър Волгин, написа в профила си във Фейсбук, че: „Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“. В момента когато пиша, този пост вече е споделен 115 пъти и е харесан от 643 човека, последователи на Волгин.

По повод на написаното от Волгин направих публикация, която призовава БНР и СЕМ да уволнят Волгин за уронване престижа на държавна институция и за насаждане на език на омразата в стилистиката на фашистките призиви по времето на националсоциализма и ранния комунизъм в България. До сега под моя призив има 230 човека, които с „харесването“ на призива изразяват желание да бъдат включени в тази подписка. Има и над 70 споделяния на този текст.

Аз съм фотожурналист от 1984 г., работил съм в няколко вестника, познавам и ме познават всички български журналисти. Толкова арогантно и цинично поведение на журналист не помня в моята дълга професионална кариера. Този човек срами БНР и който и да го подкрепя политически, която и да било амбасада да се застъпва за него, това поведение на водещия от БНР е недопустимо да продължава! Нека г-н Волгин да иде на работа в някоя частна медия, където може да си приказва и да пише каквото си пожелае, защото там ще му плащат собствениците на медията, а не данъкоплатците!

Уважаема г-жо Момчилова, уважаеми г-н Митев,

Моля да обърнете внимание на факта, че има Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, а чл. 2, ал.1, т.3 от този закон обявява Народния съд за престъпление. Изхождайки от това, публикацията на Волгин е публикация в медия, макар и социална, от лице, което упражнява журналистическа професия и нарушава поне три текста от Етичния кодекс на българските медии. 2.5.1. – да не се публикуват материали, подбуждащи насилие; 2.6.4 – да не се възхваляват престъпления; 2.7.1 – да се придържа към благоприличие. Освен това Волгин нарушава Кодекса на труда по текстовете за поведението на работника или служителя (чл. 189, ал. 1 от КТ). Там в чл. 188. (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1992 г.) има включено дисциплинарно наказание „уволнение“. Още (Нова – ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Прилагам файлове с копирания пост на г-н Волгин и копия с имената на част от хората, които са се „подписали“ – одобрили са подписката за уволнение на Волгин.

Като журналист, не считам, че съм нарушил „колегиалната етика“ като атакувам лично човек от гилдията. Това е така, защото Петър Волгин не може да ми бъде колега, той не е журналист, а е пропагандист!

С уважение, Цветан Томчев , 02.02.2023г.

Прегледана: 92245

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече