Как така всички са знаели, че бившият полицай е тормозел всички, само МВР не е знаело?

0

Днес научихме, че всички съседи, роднини и телевизионни зрители на Иван Владимиров-Нав са знаели колко жалби за тормоз е подал той срещу бъдещия си убиец, Румен Тонев.

Само МВР не е знаело.

МВР тези жалби не може да ги намери и не ги е дало на прокуратурата. Прокуратурата и тя не знае защо.

За сметка на това, МВР охотно съобщава, че има повече жалби, подадени от Тонев срещу бъдещата му жертва – една от тях се вижда на МВР достатъчно важна, че да бъде пратена в прокуратурата – тя включва „наемането на три лица с цел кражбата на хартия за рециклиране“.

Та, буквално до снощи Тонев, уволнен от КАТ през 2000, удрял и парализирал от страх живеещите в блока си и вилнеещ по „Черковна“ със своя „Байкал“ от има няма 20 години, НЕ Е известен на прокуратурата.

Известен на прокуратурата е убитият Иван Владимиров-Нав, като евентуален крадец на стари вестници.

Ако оставим настрана безбрежния абсурд на реалността ни за момент, дотук стават ясни две неща.

Първо, спред наличната дотук информация от самото МВР и интервюта с препатили от Тонев, същият звучи като човек, който съвсем очевидно не е психически здрав. Това е известно на квартала и кварталите полицаи от дълги години.

Разрешителното му за оръжие, обаче, е било валидно. Изтичало е през април.

Как е станала тази работа, МВР? Къде са психотестовете на този човек? Кои са вашите служители, предоставили му картбланш да се разхожда с пистолет? Как ще бъдат санкционирани те?

Второ, жалбите СРЕЩУ Тонев са били ефективно потулвани и вероятно вече са в процес на магическо изпаряване под напора на желанието да се замаже все по-остро изпъкващото подозрение, че в РПУ-то са чакали Владимиров-Нав да загине и да ги остави намира. Дали са бездействали просто от върховно нехайство, цинизъм и презрение към дълга си, или като жест на перверзна лоялност към техен уволнен (!) колега, никога няма да разберем, защото прозрачно и честно разследване няма как да има.

Като епилог, тази сутрин в БТВ се появи арогантно ченге, седящо в колата си, което всячески се постара да обясни, че буквално всички освен полицията са виновни: просташки омаловажи обществената тревога и гняв, нарече част от твърденията на пострадалите от Тонев „измишльотини“, описа психотеста за разрешително за притежаване на оръжие като „глупави въпроси“… след което все пак изкара притежателите на оръжие „онеправдани“. Накрая заяви, че полицията не е всесилна.

Напротив.

Именно всесилна е – и това е проблемът.

Полицията у нас може, ако й скимне, да премаже оковани младежи с ритници зад Колоните. Може да хвърли друг наш съгражданин за боксова круша и накрая за ловен трофей, отстрелян от засада, на откачил бивш пагон. И може да се появява в праймтайма и ехидно да ни праща по дяволите след всеки такъв случай.

Как се нарича една пълна с въоръжени мъже и жени институция, където никой никога не търси и не поема отговорност? Чиито собствен произвол се равнява само на произвола, който тя позволява на свързаните с нея „богоизбрани“ престъпници? И никой нищо не може да направи, за да получи справедливост за пострадали и опечалени?

Всесилна се нарича.

И е такава, защото държавата ни е всеслаба.

Автор: Мария Спирова, Фейсбук

Прегледана: 88065

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече