ЦИК тотално уби машинното гласуване

0

Край нямат издевателствата на „хартиената коалиция“ върху изборния процес. Най-напред безчинстваше върху изборния закон в последния парламент. А сега, чрез влиянието си върху Централната избирателна комисия (ЦИК), започна усърдно да се труди и за разсипването на организацията на вота.

За какво става въпрос? Изборните комисари одобриха образеца на един от най-важните документи за изборите – протокола на секционната избирателна комисия (СИК). В него се вписват първичните резултати от вота – онова, което СИК-овете намират в урните с бюлетини. Това е на практика основният масив от информация, на базата на която се определя кой какво печели на изборите.

По същество приемането на протокола е рутинна задача за ЦИК

Образецът беше изготвен от работна група в ЦИК и одобрен от мнозинство, в което влизат комисарите, назначени от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН. Иначе казано, „хартиената коалиция“ плюс партията на Слави Трифонов (за отбелязване е, че шефът на ЦИК Камелия Нейкова, която беше издигната от ИТН, се възпротиви). Един, на пръв поглед, дребен детайл в този документ взриви комисията – а може би и изборите.

Той засяга отчитането на двата вида хартиени бюлетини – класическата, която всички познаваме, и машинната, която беше въведена от „хартиената коалиция“. В протокола се предвижда гласовете от двата вида бюлетини да се вписват заедно. С други думи, когато СИК-овете изпразнят урните след края на изборния ден, в отчетния документ ще записват само общата бройка на всички изброени бюлетини от двата вида. Няма да има отделни графи за класическата хартиена бюлетина и за машинната.

Точно заради това стана голям скандал –

първо скрит, в споменатата работна група, а после и публичен, по време на откритото заседание на ЦИК на 20 февруари, завършило с оставката на говорителя на комисията Цветозар Томов. Тогава зам.-шефът на комисията Росица Матева предложи да се направят отделни графи за двата вида бюлетини. Любопитна подробност е, че тази идея всъщност идва от Обществения съвет на ЦИК. Него герберите се опитаха да закрият миналата година, когато наложиха дивотията с двата вида хартиени бюлетини.

Добре, толкова ли е важно протоколът да има няколко графи повече? И няма ли всъщност да е по-добре графите да се намалят – така ще има по-малко за смятане и писане, и ще се забърза работата на секционните комисии след вота. Последното беше основният аргумент на комисарите от „хартиената коалиция“. На пръв поглед, звучи разумно, но в конкретния случай ще създаде проблеми.

Отделното вписване на бройките от двата вида бюлетини

не е някакъв излишен бюрократизъм. То служи като контрола –

иначе казано, за сверка, че останалите числа в протокола са реални. Тук става дума не само за общия брой на намерените в урните действителни бюлетини. А също и за действителните гласове, подадени за кандидатските листи, и такива, отбелязани с „Не подкрепям никого“. С други думи, трябва да се знае по колко такива са подадени с обичайната хартиена бюлетина и по колко – с машинната, за да могат да се засекат с общия брой на гласовете.

Така беше оформен протоколът за изборите през април 2021 г., когато цялата страна гласуваше едновременно с хартия и машини. Поотделно се вписваха гласовете от устройствата и от хартиените бюлетини, а след това се сборуваха. Получената сума трябваше да отговаря на числата, вписани отделно за хартиения и за машинния вот. Звучи сложно и ненужно. Но при положение, че имаме два различни вида бюлетини, което прави объркването (а и умишлените грешки) толкова лесно, в протокола се налага да има допълнителни контроли.

Да не говорим, че с така приетия протокол, при последваща проверка

няма да може да се разбере

дали данните от машинното гласуване са вписани коректно. Например, ако искаме да сверим записаните в паметта на устройствата гласове с това, което е отбелязано в протокола. Ами, просто няма да може да се направи. Нали в документа няма да са отчетени отделно машинните бюлетини! Прав е Томов, когато казва, че така „фактически се засекретяват данните от машинното гласуване. 

Що се отнася до броенето и смятането, на СИК-овете, така или иначе, ще им се налага да го правят. Освен ако ЦИК не вземе да накара комисиите чрез методическите си указания да изсипят съдържането и на двете урни в един общ куп, и след това да броят. Това обаче ще бъде съвсем налудничаво – говорим за различни видове бюлетини, все пак.

Но вече, каквото и да се случи, няма да е за учудване. Президентът Румен Радев коментира скандала в ЦИК с предупреждението, че комисията е независим държавен орган и не бива да ѝ се бъркаме. Нищо подобно. Всеки един от комисарите е партийно назначение и това си проличава на всяко заседание, когато ясно се вижда как те защитават позициите на излъчилите ги политически сили. Затова са прави онези, които сега заговориха, че в ЦИК има „хартиено мнозинство“, в което герберите играят решаваща роля, колкото и да го отричат. Ами, ще има, както и занапред ще гледаме изстъпленията на такива политически оформени мнозинства в уж независимия държавен орган. Така ще бъде, докато партиите продължават държат юздите на изборната администрация.

Автор: Людмил Илиев, Сега

Прегледана: 81915

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече