„В България хората с власт натискат едно копче и всичко приключва“

0

„Как е възможно да ви поканят някъде, да ви покажат една зала, да си стиснете ръцете и след час-час и нещо да ви се обадят с думите „няма как да стане, не може да се случи поради страх от грешно тълкуване на събитието“? Това каза в предаването (О)позиция на „Сега“ Веселин Диманов, режисьор и сценарист на филма за Кристиан Таков „Моралът е доброто“.

Доц. Таков почина едва на 51 г. преди 5 години и половина. Той беше известен юрист и общественик. Във филма майка му, негови приятели и съмишленици говорят за убежденията и делото му, както и за ролята му в протестите през 2013-2014 г.

„Може би страхът е вкоренен в примера на Кристиан, защото неговата мисия е за истина, справедливост, морал в политиката, а и не само – в живота изобщо“, разсъждава Диманов за опитите да бъде спряна прожекцията на филма му в УНСС. 

По думите му това не е първият случай за цензура спрямо филма. „Моралът е доброто“ не е добре дошъл в Пловдивския университет и Варненския свободен университет, където е поканен по инициатива на студентски сдружения, но академичното ръководство отказва да предостави зала за целта. 

Показването му в региона около Кърджали било практически невъзможно. Филмът не е прожектиран и във Видин. Авторът даде и друг скорошен пример – в Добрич „Моралът е доброто“ е излъчен трикратно пред пълна зала, но следващи прожекции са отказани, въпреки продължаващия интерес.

„В тази държава се натискат някакви бутончета. Ако днес някой, който има власт, реши, че нещо не му харесва, може просто да натисне един бутон и всичко да приключи“, така Диманов описва подобни ситуации.

„Българите сме се фокусирали в далечното минало, което не щипе, не хапе, но е важно да се илюстрира това, което се случва сега у нас. Ако погледнем колко документални филми у нас са направени за прехода – с лицата, които наистина извършиха този преход и имената им, няма да бъдат въобще много – мисля, че се броят на пръстите на едната ръка. Нужно е да се правят повече такива филми за събития, които са пресни в обществото, защото нашето общество не се слави с много дълга памет“, заключава режисьорът.

Пътят на „Моралът е доброто“, който вече е гледан от над 16 хил. души в повече от 40 града на България, Европа и Америка, продължава с турне в Германия. 

Прегледана: 81575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече