Георги Ангелов: Трудно се доказва картел, първият, който „изпее“, няма да бъде глобен

0

„Трудно се доказва картел. Преди години КЗК беше на ръба да накаже петролните фирми за картел, но накрая не можа да го докаже и така и не се стигна дотам. Обикновено някой вътре от картела трябва да „изпее“. Това коментира в предаването „Здравей, България“ по Нова Георги Ангелов, старши икономист в „Отворено общество“.

По думите му първият, който „изпее“, който докладва на комисията, даде документи и доказателства, няма да бъде глобен.

КЗК съобщи, че законът й дава право да освободи от имуществена санкция първото по ред предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства, въз основа на които Комисията може да докаже нарушението. На второто и следващите по ред предприятия КЗК може да намали имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението. Условията за освобождаване от санкция или намаляване на санкция се съдържат в Програмата за освобождаване от санкции или намаляване на санкциите, публикувана на интернет страницата на комисията, завършва съобщението си антимонополният орган.

„Четох предварителните анализи на Комисията. Те засега нямат доказателства, сега започват да ги търсят. Те имат интервюта по медиите на председатели на асоциации, които казват, какви трябва да бъдат цените. Ако някой знае цените, може би се координира с другите. Но все още няма доказателства“, коментира Ангелов.

„За мен да кажем в олиото има нещо проблемно. Там КЗК вече 11 месеца разследва и все още няма резултат. Ако започне да излиза нещо, то ще е първо в олиото. Там има голям играч, който доминира пазара“, каза Ангелов. Той припомни ситуацията, в която беше пуснат слух, че олиото свършва и това създаде паника.

„Ако някой нарочно го е създал това, през тролове например, значи има някаква следа“, коментира икономистът.

КЗК припомни наскоро за извършвания секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно. „Анализира се структурата на пазара, пазарните условия за производство и търговия и се проследява доколко ценовите тенденции са повлияни от обективни икономически фактори или са следствие от изкривяване на пазарната среда, посредством прилагане на евентуални антиконкурентни практики.“

По темата за „данъчните складове“, Ангелов каза, че там е ясно кой е доминиращият играч.

КЗК обяви в четвъртък, че готви нова санкция срещу „Лукойл България“ за господстващо положение в данъчните складове.

„Въпросът е какво е решението. Ако им сложиш глоба, и те продължат да са доминиращ играч – това ще продължи. Ако ги накараш да се разцелят на две или няколко компании, това също може да се приложи“, коментира икономистът.

Ако констатацията в производството на КЗК е господстващо положение, следва санкция и прекратяване на нарушенията, заяви в четвъртък по bTV председателят на Комисията Юлия Ненкова.

„Виждаме процеси на сливане и окрупняване в много сектори на икономиката. КЗК има право да спира тези сливания, за да не се стига до монополно положение. Тя досега никога не ги е спирала“, изтъкна Георги Ангелов.

Прегледана: 85130

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече