Дъщерята на Олимпи Кътев се оказа в кандидат-депутатската листа на НДСВ (вижте и други интересни имена)

0

Ако има изненада в списъците на кандидатите за народни представители, тя е, че почти липсват синове и дъщери на известни политици. Не беше далеч времето, когато десетки наследници на известни фамилии се бяха юрнали да щурмуват властта, пише в последния си брой „Уикенд“.

Скандалите в БСП и ударното изключване на недоволни от ръководството на Столетницата опразни списъците от потомствени социалисти. В столичните избирателни райони на предишни избори се подвизаваха наследниците на червени фамилии като Иван Таков и Ана Пиринска.

В Кърджали в листата имаше свое запазено място Петя Михалевска, дъщерята на покойния депутат и зам.-министър  Димчо Михалевски. Сега те и други известни имена са извън битката за парламента, понеже Корнелия Нинова успя да ги изолира и дори изключи от БСП – ако не тях самите, то близките им.

На изборите няма да видим като кандидати за парламента и Ана Ананиева, Андреана Премянова-Янкова, че дори и Теодора Руменова Овчарова, въпреки че баща й е от най-близките съратници на Корнелия Нинова. Да не забравяме обаче, че той влезе в списъка „Магнитски”.

Друго е обаче положението в реанимираната царска партия НДСВ. В листата й за 23 район на трето място е поставен Панчо Христов Смоленов. Пета пък е Боряна Олимпиева Кътева, която ще се бори за Народното събрание и от София област. Дъщерята на бившия областен управител Олимпи Кътев, която има изяви в застрахователния бизнес, се води координатор на НДСВ за София, каквото и да означава тази позиция в иначе маргиналната партия.

Баща й навремето се прочу като особено лоялен царист, а славата му нарасна неимоверно много най-вече покрай връщането на царските имоти. Фамилията на Симеон Сакскобургготски си ги взе с решение на кабинета, оглавяван от самия него.

 През 2001 г. царското семейство получи „Врана”, а на следващата  година – „Царска Бистрица”, „Ситняково” и „Саръгьол”. Тогавашният областен управител Олимпи Кътев услужливо превърна тези имоти от държавна в частна собственост.

Наследницата на царския губернатор Боряна Кътева вече има опит в избори.

През 2019 г. тя е поставена на неизбираемото 24-о място в листата на сборна формация от няколко партии, издигнали Мая Манолова за кмет на София. Любопитно е, че Боряна и сега, когато е вече партиен координатор и е доста по-напред в листата, не си дава много зор да агитира в социалните мрежи за предстоящите избори. Затова пък страницата й във Фейсбук е пълна със съобщения за изгубени кучета. Тя активно търси и осиновители на бездомни животни.

Съпругата на Олимпи Кътев – Цветозария Йосифова-Кътева, също е била ангажирана с избори преди време като член на Централната избирателна комисия. Покрай това обаче е разкрита като съдържателка на явочна квартира „Център”, ползвана от Шесто управление на ДС. Тя е била вербувана през 1982 г. и снета от отчет през 1990 г. Разбира се, за член на ЦИК е била предложена от НДСВ. 

„Съотборникът” на Боряна Кътева в листата на НДСВ – Панчо Смоленов е син на Христо Смоленов, който е бивш депутат и експерт по антитероризъм.

От 2007 г. досега бащата е обявяван няколко пъти като агент Андрей на Шесто управление на ДС, понеже е бил кандидат за депутат, преминал през няколко партии, последно „Воля”, а също и като длъжник към ДСК, Частна земеделска инвестиционна банка, Балканска универсална банка и банка „Славяни”.

За себе си Панчо Смоленов казва, че  винаги е имал апетит за политиката, „за разлика от повечето младежи, което е потресаващо”. Той е завършил право и е председател на гражданско сдружение с помпозно име „Интелигентна България”.

В НДСВ е и друга издънка на царски сподвижник – Лъчезар Ценков. Освен зам.-шеф на партията, той е и син на видинския кмет Цветан Ценков, който през 2001 г. влезе в парламента като депутат от царската партия. Освен сина на кмета в листата на НДСВ е и племенникът му – Димитър Митов. Той е водач във Видин.

Въпреки че роднините на видинския кмет са в царската партия, запознати казват, че не е много ясно на коя точно партия ще разчита за подкрепа на местните избори самият той. Цветан Ценков взема властта в дунавския град през 2019 г., а зад него застава СДС. Сега обаче било изключено отново да разчита на сините. 

Никола Вапцаров, известна издънка на комунистически род, също е в листите за тези избори. Правнукът на поета този път е регистриран като кандидат на „Левицата”. На предишни избори той се явяваше като независим, известно е също, че беше и зам.-кмет на „Младост” като представител на забравеното вече движение  „Нормална държава” на Георги Кадиев.

В ДПС също присъства кандидат с известна фамилия – Танер Кабилов, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил. През 2019 г. като член на младежкото ДПС Танер е бил кандидат за евродепутат. Бащата Нихат Кабил пък беше обвиняем заради неизгодни горските заменки, ощетили България със 115 млн. лева. Делото, разбира се, е прекратено, но пък Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната за незаконна държавна помощ към фирмите, купили земите на уникално ниски цени. 

Син на известни родители е и още един кандидат за депутат – Николай Алгафари. Наследникът на бившия пиар на БСП Нидал Алгафари от две години е член на ГЕРБ. Пресцентърът на партията дори обяви, че лично Бойко Борисов му е връчил картата.

Николай Алгафари, който е студент в Нов български университет, има вече и парламентарен опит – той беше депутат в 48-то Народно събрание. Младежът и сега е поставен на избираемото 3-то място в 23-и столичен район.

Пред него е друг известен син – Александър Ненков, чийто баща Румен Ненков е член на Конституционния съд, а майка му Юлия Ненкова е шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Въпросната комисия, както е известно, трябва да бди наред с всичко друго и за картелни споразумения между производители и търговци, които вдигат безбожно цените. Запознати твърдят, че от създаването на тази структура такова нещо, с много малки и незначителни изключения, не е откривано, въпреки че едно влизане в магазина разбива всякакви подобни илюзии.

За пореден път в листите присъства и кандидатурата на Ивайло Караньотов. Той води столична листа на партия КОД на бившия здравен министър Петър Москов, популярен в някои алкохолни кръгове като Пепи Готиното. Караньотов е известен най-вече като съпруг на Аня Пенчева, участвал е и в риалити формат, но някаква гражданска активност поне досега не е отбелязал.

Прегледана: 85385

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече