Искат ли наистина лошите хора да разпънат на кръст главния прокурор?

0

Някакви лоши хора се готвели да разпънат на кръст Иван Гешев и други двама достойни мъже, които всячески се опитвали да опазят държавата от мафията – май това искаше да покаже „шоуто на Гешев“. Каква беше истинската цел?

Главният прокурор организира пресконференция. Тя обаче повече приличаше на грандиозен медиен спектакъл в негова чест, който можем да наречем с работното заглавие „Иван Гешев – супер звезда“.

На събитието бяха изнесени „данни“ (снимки, записи и пр.) за заговор за отстраняването на г-н Гешев, на „медиен издател“ и на „висш полицай“. Беше загатнато, че има и други доказателства, но те не бяха предоставени защото, разбира се, са следствена тайна.

Както подобава на добрата драматургия, главните антагонисти в тази вълнуваща история, бяха само скицирани като „Къро“ и „Цецо от Белград“ (банкерът Цветан Василев?). Сенките в здрача обикновено са по-плашещи от добре осветеното. За капак, без да се прецизират връзките, бяха замесени и имената на политици от ПП, на журналиста от Bird.bg Димитър Стоянов и други.

Каква точно е ролята на криминалния бос Таки и Красимир Каменов-Къро в тази история, какво е мястото на криптокралицата Ружа Игнатова, на Бобоков (кой по-точно от двамата братя?), на лицата, които са „изнудвали“ Делян Пеевски и Ахмед Доган и пр. няма да спекулирам.

По-важното е какъв е замисълът. Защо се прави това шумно събитие и в какво трябва да ни убеди? Според мен целта е да се покаже – с гръм и трясък, с фойерверки – че някакви лоши хора са се готвили да разпънат на кръст г-н Гешев и още двама достойни мъже, които всячески се опитват да опазят държавата от мафията.

Събитието от 16 март може да бъде описано и като поредната серия от опитите на г-н Гешев да се самообяви за спасител, застанал върху гордо извисилия се защитен вал на прокуратурата, която „отказва да бъде разменна монета за политически сметки“.

Предходният епизод на спектакъла (откъдето е и горният цитат) бе на 24 февруари. В него главният прокурор взе повод от годишнината от началото на руската агресия срещу Украйна, за да се представи като – едновременно – наследник на Левски, човек искрено загрижен за съдбата и правата на българските евреи и, не на последно място, убеден привърженик на евроатлантическите ценности.

Поведението на Иван Гешев – който определено има слабост към комедията и театъра изобщо – е поведение на човек, който се готви за политическа кариера, замисля да стартира политически проект.

Защо му е това кариерно развитие можем само да гадаем, но изглежда се чувства все повече застрашен – не толкова отвътре, от България, колкото от САЩ (откъдето напоследък получи звучни шамари от висш политик, както и от бившата посланичка Мустафа) – и поради това трескаво се опитва да се преоткрие.

Нескопосаният пиар обаче може да му навреди, вместо да му помогне. Посещението му в САЩ трябваше да изглежда като награждаване с Оскар за борбата му срещу корупцията. Вместо това той цъфна на снимка с Хамид Хамид от ДПС – партия, която за мнозина в България е синоним на етническия вот и обръчите от фирми – и остана, така да се каже, без закуска.

В полза на Гешев работи това, че институциите на съдебната система, особено в България, са по същество политически институции, имат участие в политическия процес. Така че г-н Гешев, който фактически има стаж и по тази втора специалност – политиката, просто в един момент, може би, вече открито ще се заяви като човек с политически амбиции.

Г-н Гешев обаче трудно ще може да промени в благоприятна за себе си посока мнението, което вече е съставено за него – особено в чужбина. Депутатският му имунитет в България може да му реши проблема

само за известно време, при това само ако има силен гръб сред някои от традиционните, големи играчи на политическия терен.

Автор: Петър Чолаков, Дойче Веле

Прегледана: 86865

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече