Великобритания ще бори тютюнопушенето като раздава безплатни електронни цигари

0

Във Великобритания стартира първата в света програма за отказ от тютюнопушене чрез раздаване на безплатни електронни цигари. За бременните жени ще има и допълнителни финансови стимули, ако се откажат от пушенето преди да родят.

Британските власти имат амбициозен план да спрат тютюнопушенето в страната до 2030 г. През последното десетилетие бяха направени сериозни крачки в тази посока чрез непрекъснато поскъпване на цигарите и забрана да се предлагат на видими места в магазините. Последното увеличение на цените им беше преди месец с 12%, като кутия от най-масовите марки вече се продава за близо 15 паунда или 35 лева. Предприетите мерки дават резултат. Броят на пушачите се е свил до 13 на сто, което е най-малкият процент в историята на страната. Това кара властите да смятат, че могат да се справят напълно с този опасен за здравето и живота на хората порок. 

Един на всеки петима пушачи във Великобритания ще получи стартов пакет за електронни цигари, за да се откаже от традиционните. На бременните ще се дават и до 400 паунда. „Вейпингът всъщност е нож с две остриета. От една страна, не искаме децата да се пристрастяват към каквото и да е вещество от ранна възраст. Но от друга – за възрастните вейпингът е значително по-малко вреден от тютюнопушенето. Вече разполагаме със силни доказателства от Оксфордския университет, че в сравнение с никотиновите дъвки или лепенки, вейпингът е значително по-ефективен като инструмент за отказване, но далеч не толкова опасен. Смята се, че благодарение на електронните цигари годишно между 50 и 70 хиляди души в Великобритания спират да пушат”, каза Нийл О’Брайън, заместник-министър на здравеопазването на Острова.

След като традиционните цигари бяха изместени от електронните до касите в английските супермаркети, изведнъж те се оказаха достъпни не само за възрастните, но и за децата. Производителите им усетиха тази мода и започнаха да залагат на примамливи шарени опаковки. В резултат вече 9% от децата между 11 и 15 г. във Великобритания са употребявали вейпинг, което не само крие риск от пристрастяване, но се превръща и в сериозен екологичен проблем.

По данни на правителството на острова всяка седмица се изхвърлят над един милион и триста хиляди вейпове за еднократна употреба. Това натрупва отпадъци от до 10 тона литий годишно, което се равнява на литиевите батерии от 1200 електрически автомобила. Въпреки това британските власти смятат, че електронните цигари са по-малкото зло за момента. Затова са готови да инвестират близо 45 млн. паунда през следващите две години в употребата им. Проучвания са показали, че всеки вложен паунд в програми за отказ от тютюнопушене връща на обществото четири паунда.

„В днешно време пушачите имат 7,5% по-малък шанс да бъдат наети на работа в сравнение с хората, които никога не са пушили, а вероятността бившите пушачи да бъдат наети на работа е с 5% по-голяма в сравнение с тези, които продължават да пушат. В места като Бирмингам по 6000 души допълнително остават без работа заради тютюнопушенето. Отказването от цигарите може да намали тази цифра. Освен въздействието върху производителността на труда, спирането на цигарите би спестило средно на човек по около две хиляди паунда годишно”, посочи Нийл О’Брайън.

Тъй като заради повишеното търсене се увеличават и некачествените електронни цигари и тези със съдържание на никотин над позволените норми, ще бъде създаден специален отряд, която ще контролира вноса и продажбите им в Англия.

Прегледана: 97350

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече