Едва шепа западни компании са напуснали реално руския пазар

0

Само малък процент от стотиците компании, обещали да напуснат Русия след нахлуването ѝ в Украйна, са напуснали страната, а за тези, които са се забавили, напускането е станало по-скъпо и по-сложно, съобщава Washington Post.

Западните компании, които са останали, често са силно зависими от руския бизнес, като загубите от напускането им биха надвишили евентуалните щети за техните марки от оставането им в страната, която води брутална война срещу Украйна. Някои предприятия дори завзеха по-голям пазарен дял, тъй като техните конкуренти напуснаха.

Много други обявиха, че ще преустановят или намалят дейността си, но ще продължат да търгуват. Други заявиха, че ще продадат руските си активи, но все още търсят купувачи или се опитват да намалят разходите по напускането.

Новината за напускането миналата година за кратко застраши усилията на Кремъл да заглуши въздействието на войната върху руснаците. Продължаващото присъствие на толкова много компании обаче подкопа усилията на Вашингтон да смаже руската икономика, тъй като данъците на фирмите помагат за поддържането на руската военна машина и позволяват на руснаците да запазят предвоенните си удобства и качество на живот, дори когато руските ракети унищожават живота на украинците.

„Руските потребители искат да могат да купуват марките, с които са свикнали, западните марки, и мнозинството от тях не проявяват никакъв потребителски патриотизъм“, казва Иван Федяков от INFOLine, консултантска компания за пазарни проучвания. „Хората знаят, че нищо няма да замени BMW, Mercedes или Apple.“

Въпреки че двата германски автомобилни производителя и американският технологичен гигант обявиха, че ще спрат или преустановят продажбите и дейността си, техните продукти и тези на други западни луксозни марки са широко достъпни, в някои случаи в резултат на внос от сивия пазар.

Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна определи 19 чуждестранни фирми, които все още работят в Русия, като спонсори на войната, включително френската верига супермаркети „Ошан„, американската мултинационална компания „Проктър и Гембъл„, германската компания за търговия на едро „Метро“ и френската козметична фирма „Ив Роше“.

Други са направили по-малко от обещаното. Пример за това е Coca-Cola – компанията, чиято известна телевизионна реклама някога изповядваше желанието „да научи света да пее в перфектна хармония“. Coca-Cola заяви, че спира дейността си, но нейната частично притежавана швейцарска бутилираща компания, Coca-Cola HBC, продължава да произвежда кола, както и други напитки под друго име в Русия.

Конкурентът на Кока-Кола – PepsiCo, обяви, че ще произвежда в Русия само основни продукти, включително картофен чипс, а Unilever, използвайки същото оправдание, продава в Русия сладоледени продукти Magnum.

Икеа, шведският мебелен гигант, напуска, но търговските центрове Мега, собственост на същата компания, продължават да работят

В режим на контрол на щетите президентът Владимир Путин направи всичко възможно, за да блокира излизането от страната, като принуди чуждестранните компании да получат държавно разрешение за продажба на активи, запорира активи и забрани на чуждестранни банки и енергийни компании да продават дялове без президентски отказ. През декември Министерството на финансите обяви мерки срещу инвеститори от „недружелюбни държави“, които продават активи, включително 50-процентна отстъпка от продажната цена и 10-процентен данък.

Киевската школа по икономика (КШЕ), която следи 3141 чуждестранни компании чрез своя проект „Напускане на Русия“, съобщава, че само 211 компании са напуснали – по-малко от 7% – докато 468 само са обявили планове за напускане.

Според директора на проекта Андрий Оноприенко обаче 1228 остават, а повече от 1200, въпреки че спират или намаляват дейността си, продължават да развиват бизнес или държат възможностите си отворени. 

Оноприенко заяви, че публичните компании, които неговата група проследява, са платили данъци в размер на 24 млрд. долара в Русия през 2020 г. и са генерирали приходи в размер на над 300 млрд. долара през същата година. Но той призна, че за много от тях „няма възможност да излязат по нормален начин“.

„Има много компании, които не са направили нищо или все още продължават да чакат“, каза Оноприенко. „И след една година война много компании ще загубят възможността да продадат бизнеса си и ще продължат да губят, защото накрая тези активи могат да бъдат национализирани или купени на много ниска цена.“

Проучване на университета „Санкт Гален“ в Швейцария установи, че по-малко от 9% от компаниите от Европейския съюз и Групата на седемте с дъщерни дружества в Русия са напуснали страната до ноември.

Проучване на Йейлското училище по мениджмънт на близо 1 600 чуждестранни компании и организации в Русия установи, че 1 022 се изтеглят или преустановяват дейността си, като 234 се окопават, а други печелят време или намаляват обема си. Проучванията използват различни методологии, като KSE и St. Gallen се фокусират върху завършените напускания.

„Има много компании, за които хората смятат, че са се оттеглили, защото са направили изявление, че ще напуснат Русия“, каза Марк Диксън, който ръководи лондонската консултантска компания за сливания и придобивания the1 и е основал неправителствената организация Moral Rating Agency, която се фокусира върху най-добрите компании, които все още правят бизнес в Русия. Вместо това много компании са спрели само част от дейността си, а други не са изпълнили обещанията си да напуснат, каза той.

Действията на Coca-Cola

Малко след инвазията базираната в Атланта компания Coca-Cola заяви, че „спира дейността си в Русия“. Coca-Cola HBC, базираната в Швейцария бутилираща компания (23,2% собственост на Coca-Cola Company), спря производството на Coca-Cola в Русия и през август „прехвърли“ едно руско дъщерно дружество, Coca-Cola HBC Eurasia, в друго, Multon Partners.

Но руската фирма на Coca-Cola HBC все още разполага с 10 фабрики, произвеждащи „Добра Кола“ и други печеливши марки – „Рич“ и „Моя Семья“. „Основната ни цел там е насочена към защита на нашите активи и към нашите хора“, заяви главният изпълнителен директор на Coca-Cola HBC Зоран Богданович в разговор за приходите тази година. „Това прикрива реалната ситуация“, каза Оноприенко. „И ние виждаме, че доста значителна част от приходите е генерирана в Русия“.

Източник: „Сега“

Прегледана: 95300

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече