Новият парламент ще възроди „хартиената коалиция“

0

Бъркотията на изборите беше голяма. Така изглежда по лавината от неприятни новини и коментари, която се изсипа след проверките на вота, извършени от различни изборни наблюдатели и организации. Вярно, засега не изглежда, че това ще доведе до съществена промяна на резултатите. Но ако продължаваме да го караме така, ще дойде момент, когато лавината ще нарасне толкова, че ще затрупа и без това хилавата ни демокрация.

Първите проблеми се видяха с просто око в изборния ден

и непосредствено след края му. 122 секции със смесено гласуване трябваше да преминат само на хартиени бюлетини заради дефектирали машини. Оттук-оттам се чуваха гласове, че проблемът е в хартията, на която устройствата отпечатваха машинните бюлетини. В ЦИК мълчаха, само комисарите от квотата на ДПС периодично избухваха, когато слушаха честите доклади за излезли от строя машини, в които директно се казваше, че авариите се случват заради хартията.

После дойде моментът да се броят гласовете – този път под взора на цялата нация, благодарение на видеонаблюдението на живо. Камерите масово не заработиха или прекъсваха излъчването. Там обаче, където се виждаше работата на секционните комисии, на наблюдателите им се изправяха косите от нескопосаната работа на нашата т.нар. изборна администрация.

Последиците се видяха при предаването на изборните книжа. Отвсякъде се чуваха оплаквания за жестоко оплескани протоколи с резултати – объркано попълване, неправилни изчисления и драскане до степен, че да се чудиш може ли тези протоколи да се водят официални документи. Чудно обаче, резултатите постъпиха много бързо и още преди края на следващия ден вече знаехме кои са победителите и губещите на вота. Странно нали, хем много грешки, хем работата се свърши по план!

Какво се случва, стана ясно, когато

изборните наблюдатели започнаха да обявяват пред сащисаната публика какво се видели.

Ами, районните комисии, при които отиваха книжата от секциите, често са ги приемали с грешките! Така става, когато искаш да си спестиш проверките, за да можеш после да кажеш – ето, няма опашки, няма бавене, всичко мина по вода. Хубава работа, за малко да се удавим в същата тази вода!

Никой не очаква, че ново броене, което да отсее грешките, ще промени класирането на вота. Това обаче не означава, че жалкото положение, до което стигнахме, ще остане без политически последствия. Напротив, отсега се забелязва, че предстои нова битка около изборните правила в парламента. Може би дори по-ожесточена от тази, която се водеше в предното Народно събрание, когато „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС прокара промените, довели до сегашната ситуация.

От ПП-ДБ, макар и бавно, загряват накъде вървят нещата.

На първата пресконференция на коалицията след загубата на изборите, съпредседателят на ПП Асен Василев специално говори за вота и констатира, че е налице „системен проблем с провеждането и отчитането на изборите в страната“. Анализът му беше слабичък, политически контекст в него изобщо нямаше – Василев даже не спомена, че трябва да се търси отговорност на герберите, на които дължим „иновацията“ с машинната бюлетина, която е в дъното на сегашните проблеми. Но като се вземе предвид колко ужасни неща излязоха около провеждането на вота, ще бъде наистина голяма глупост, ако политиците от ПП-ДБ не използват случая, за да атакуват поддръжниците на хартията и да поискат спешни промени в изборното законодателство, които поне да позакърпят нещата.

За разлика от противниците им, герберите веднага се усетиха, че изборната издънка ги поставя на топа на устата. В крайна сметка, те бяха основната движеща сила зад погрома над Изборния кодекс м.г., който върна хартията, обезсмисли машините и докара абсурда „машинна бюлетина“. Затова, ден след бледичкия коментар на Асен Василев, хората на Борисов контраатакуваха. Във Фейсбук страницата на ГЕРБ се появи обширен пост, в който ПП и ДБ бяха обвинени в „лъжи и манипулации“ за вота; напомняше се за случаите на изборите м.г., когато машини изписваха „Дневникът е подправен“; призоваваше се хората да не вярват на твърдения за изборите, за не станат „жертва на измама“.

Започва да изглежда, че политиците ще се върнат в окопите, които заемаха в предния парламент. БСП и ДПС засега си траят, но това не може да продължи дълго. И двете партии стояха плътно до ГЕРБ, докато хората на Борисов късаха на парчета Изборния кодекс. Няма къде да мърдат сега. Когато започне новата битка, те ще трябва да се наредят отново рамо до рамо с герберите. Какъв друг избор имат? Алтернативата е да признаят, че са сбъркали, при това жестоко. А е трудно да си представим, че социалистите и депесарите ще сведат глави и ще преминат през такъв катарзис.

Лошото е, че ако „хартиената коалиция“ се възроди,

няма да се ограничи само със защитата на хартията.

А ще поиска да се подменят сегашните машини с други, които само да броят пусканите в тях бюлетини. За такава посока заговори ДПС в предния парламент. Тогава хората на Ахмед Доган казаха открито, че такава подмяна трябва да се извърши преди местните избори есента. А герберите се оказа, че гледат благосклонно на такава идея.

Това ще бъде нов, тежък удар върху изборната ни система. Не само, че държавата ще трябва да похарчи още много милиони от парите на данъкоплатците, за да купи такива машини. Но и ще трябва да създаде нова организация на вота, каквато въвеждането на такива устройства ще изисква. А всички видяхме колко „добре“ мина това досега. За капак на всичко, проблемите, които поражда хартията, няма да се разрешат. Не че това вълнува политиците от „хартиената коалиция“. Нали влизат в парламента, повече не им трябва.

Автор: Людмил Илиев, Сега

Прегледана: 91575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече