По предложение на „Възраждане“: Депутатите си гласуваха повече пари

0

Депутатите одобриха промени в правилника, по който работи парламентът, с които поне част от тях ще получават повече пари.

Досега правилникът гласеше, че народните представители получават допълнително месечно възнаграждение за трудов стаж и професионален опит. Сега се добави възможността това да става и за осигурителен стаж. Предложението направи Петър Петров от „Възраждане“. Той твърдеше, че става въпрос за техническа промяна, тъй като досега липсвала равнопоставеност между трудов и осигурителен стаж в парламентарния правилник. „Народният представител може да се позове на едно от двете и да не се чувства дискриминиран, независимо от това каква професия упражнява“, заяви Петров.

Идеята му беше отхвърлена във временната комисия, която подготви измененията в правилника. В пленарната зала обаче беше подкрепена от 116 депутати, докато 46 бяха против, а 38 се въздържаха. Парламентарните групи се разцепиха – повечето депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепиха предложението, но немалко от колегите им се възпротивиха или въздържаха. „Възраждане“ и ИТН застанаха зад идеята в пълен състав. Само групите на ДПС и БСП изцяло се противопоставиха.

Петров искаше парламентаристите да получат, също така, безплатен абонамент до правно-информационна система, както и безплатен достъп до библиотеките и читалните. Това обаче беше отхвърлено.

ПОРЕДНА ДРЕБНАВА РАЗПРА

Около предложенията на Петров се развихри ожесточен спор. Той обаче не беше по същество, тъй като бързо се изроди в поредната размяна на откровени обиди между „Възраждане“ и ПП-ДБ.

Първи се изказа Искрен Митев от ПП-ДБ. Той презрително обяви, че Петров се опитва да си добави пари към „заплатката“ с идеята за осигурителния стаж. Митев напомни, че депутатът националист е адвокат, тоест, упражнява свободна професия и предложението му директно го засяга, и го вкарва в конфликт на интереси.

Това разяри националистите, като зам.-председателят на партията им Цончо Ганев изсипа откровени обиди спрямо Митев от трибуната. Депутатите от „Възраждане“ са особено яростно настроени към ПП-ДБ, откакто онзи ден десният Манол Пейков обиди, отново от трибуната, лидера на националистите Костадин Костадинов. С Митев пък имат вражда, откакто миналата година депутатът от ПП-ДБ хвана за вратовръзката Костадинов в пленарната зала, което доведе до сдърпване между двете парламентарни групи.

Депутатите започнаха да си разменят гневни реплики в залата. Заради нажежената атмосфера председателят на парламента Росен Желязков даде почивка.

И след паузата депутатите не се бяха успокоили. От ПП-ДБ призоваха Желязков да вземе мерки срещу грубия език, който използва групата на „Възраждане“ срещу тях. Когато му казаха, че не трябва да се толерира такова поведение от най-високата трибуна в държавата, председателят на Народното събрание откровено заяви: „Отдавна вече в очите на българите това не е най-високата трибуна.“ После призова депутатите да се извинят един на друг, ако не искат да бъдат санкционирани, и се закани, че няма да позволява на „Възраждане“ вече да сипят обиди конкретно към ДБ.

Прегледана: 96685

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече