СЕМ с остра позиция след скандалния клип на Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката

0

Съветът за електронни медии (СЕМ) призова всички доставчици на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава и евтини сензации. Позицията на медийния регулатор е по повод качения във Фейсбук видеоклип на тримата инфлуенсъри Тошо Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката с вързаното като куче момче със специални образователни потребности.

Клипът предизвика остра обществена реакция заради отношението към младежа, Районната прокуратура в Пловдив, където се е разиграла унизителната сцена, се самосезира и тримата участници и заснели видеото бяха арестувани в сряда.

Петко Караилиев (Чеченца), Тодор Чалъков (Тошо Куката) и Емили Йорданова (Емили Тротинетката) твърдят, че са придумали, а не са принуждавали младежа да се снима като куче в клипа, тримата оставата за 72 часа в ареста и прокуратурата ще иска тяхното постоянно задържане под стража.

По казуса се самосезираха и Агенцията за защита на децата, Комисията за защита от доскроминация, както и СЕМ.

„Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности. За съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави“, заяви председателят на регулатора Соня Момчилова. Тя призова медиите да не популяризират лица, търсещи скандална слава и евтини сензации.

СЕМ е докладвал публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в публичния регистър на СЕМ, които са разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административно-наказателни действия.

Прегледана: 88750

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече