След 4 гласувания: Оставиха Соня Момчилова шефка на СЕМ

0

След четири гласувания в рамките на около час действащият председател на Съвета за електронни медии Соня Момчилова бе преизбрана на длъжността за срок от още една година. При първите три вота Момчилова не събра необходимия брой гласове. Законът за радиото и телевизията предвижда председателят на СЕМ да се избира с квалифицирано мнозинство от две трети от членовете на регулатора, които са общо пет.

Ако на три поредни заседания не се вземе решение с поне четири гласа, след това изборът на председател вече може да се осъществи и с обикновено мнозинство от три гласа. 

Момчилова стана част от СЕМ през 2022 г. с указ на президента Румен Радев, а първият й мандат като шеф на съвета изтича на 28 април, припомня „Сега“. На днешното заседание кандидатурата й бе издигната от другия представител на Радев в СЕМ – бившият репортер на бТВ Габриела Наплананова. Освен от нея, предложението бе подкрепено още от самата Момчилова, както и от Галя Георгиева, която е член на СЕМ от 2019 г. като номинация на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС.

Против и въздържал се по избора на Момчилова днес гласуваха бившият водещ от „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева. В мандата на 47-то Народно събрание двете станаха членове на СЕМ от парламентарната квота по предложение на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Така след първото гласуване Момчилова не събра необходимия вот, заради което след 10 минути бе насрочено второ заседание. Резултатът в него се повтори и се стигна до трето вдигане на ръце, след което избран отново нямаше. Така Момчилова бе избрана от четвъртия път. 

Неотдавна гласувалите против Момчилова – Велева и Велкова, поискаха оставката на Момчилова, но отново с нейния глас и с този на Наплатанова и Георгиева предложението им не бе прието. Двете мотивираха искането си с това, че в лични публикации в профила си във „Фейсбук“ и в телевизионни, радио и други интервюта Момчилова изказва мнения, които се различават от позицията на СЕМ, макар че в същото време тя говори от името на съвета в качеството си на председател. Искането дойде, след като Момчилова няколко пъти оспори дали българските журналисти и медии трябва да са на страната на Украйна след агресията на Русия на нейна територия. В резултат искащите оставката й коментираха, че шефът на СЕМ разпространява „антидемократична пропаганда“ и „кремълски опорни точки“, сред които, че войната в Украйна била оправдана. 

Освен това Момчилова фокусира вниманието върху себе си, след като доста яростно и безцеремонно нападна журналистката Мария Черешева след нейно участие в международното разследване за нерегламентирана употреба на сила и унизително отношение от страна на българските гранични власти към мигранти, незаконно преминали границата и търсещи закрила. Впоследствие оставката на шефа на СЕМ бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските журналисти – България. Международната журналистическа организация „Репортери без граници“ пък окачестви позицията на Момчилова като недостойна.

Днес преизбраният шеф на СЕМ даде да се разбере, че няма намерение да преосмисли поведението си през следващата година. „Аз съм си обещала, че няма да отклоня покана за нито едно участие. Моето присъствие в какъвто и да е било медиен формат не се отразява на репутацията на СЕМ, тъкмо обратното. Ако имате забележки какви послания съм отправила, може да ги споделите, но според мен трябва да бъде уважена всяка една медия, независимо какъв рейтинг има и колко е популярна“, коментира Момчилова. 

Прегледана: 97305

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече