Стефан Цанев: Не се страхувам от изкуствения интелект, страх ме е от колективната глупост

0

„Нашите политици са глухи и се правят на глухи, никой не иска да чуе думите на другите. По-трудно е да разбереш чуждите аргументи. Трябва да се опиташ да разбереш другия човек. Не може ти са си вечно правият, а той виновният“.

Това заяви писателят и драматург Стефан Цанев пред БНТ, в свой коментар на актуалната политическа ситуация у нас. Според него обаче истинската дилема ще настъпи след следващите избори.

„Не знам защо политиците не го разбират. „Възраждане“ ще стане втора политическа сила. Тогава проблемът става кардинален, защото тази партия ще постави следните въпроси – оставаме ли в ЕС, оставаме ли в НАТО? – каза 86-годишният Цанев и призова политиците да бъдат готови за тази дилема, ако не успеят да съставят кабинет. – Недоволните се увеличават и „Възраждане“ събира всички тези недоволства. За тях ценностите са други“.

Той не споделя изцяло твърденията на свой колега писател, че у нас бушува тиха гражданска война. „Тя е шумна. Но тя не засяга народа, а е сред политиците. Сред народа няма такива противопоставяния както сред политиците, но опасността да проникне по-надолу е много голяма“, заяви Цанев.

Той предупреди, че лошата демокрация неминуемо ражда желанието за силната ръка.

„Първият, който печели от тази битка, е президентът, който управлява вече цели две години. Страхувам се, че насила партиите ще направят от Румен Радев кандидат-диктатор“, заяви Цанев, добавяйки усещането си, че президентът вътрешно има желание да управлява самостоятелно. Той направи паралел с 1934 г., когато партиите са разпуснати и цар Борис III управлява автократично. 

Според писателя всички политици служат на една държава и трябва да се преодолеят противоречията. „Властта разваля хората. Властниците страдат от една и съща болест, започват да мислят, че като са на върха са най-умните. Колкото по-високо се качват, толкова повече се усамотяват и нямат нужда от съвети. Хората около тях стават все по-сервилни и в крайна сметка те остават самотни“, смята Стефан Цанев.

За него, като писател, е унижение да стане политик, защото това не е работата на човек като него. „Първият, който ми предложи да стана политик беше Андрей Луканов веднага след промените. Никога не ме е съблазнявало. Много съм склонен към суета и една власт би ме направила такъв, какъвто прави властниците“, сподели Цанев.

Писателят заяви, че не се страхува от изкуствения интелект, защото не го разбира. Но сподели: „Страх ме е от колективната глупост. Изкуственият интелект има друг морал, там се борят хора с много пари“.

„Не е важно какво говориш, а как го казваш. Депутати, министри и дори журналисти ъ-кат, това загрозява речта. В нито една чуждестранна медия, която следя не съм забелязал това. Навремето учителите много следяха да няма ъ-кане. Един мой учител по математика казваше навремето „Такива звуци можеш са издават в клозета, когато се напъваш, а тук е класна стая“. Тъжното е, че все повече млади хора ъ-кат. Трябва да внимаваме как се говори, защото хората гледат телевизия и подражават на журналистите, които гледат. Те носят голяма отговорност. Трябва да бъдем много внимателни и да не допускаме поне съзнателни грешки.“, сподели наблюденията си Цанев.

„Вярвам и искам да настъпи Българският Великден. Иначе щях да съм спрял да пиша“, заяви още писателят.

Той изтъкна, че има вяра в младите хора и даде за пример аудиторията на скорошен поетичен рецитал, която се е състояла изключително от тийнеджъри, които са го изненадали приятно със своето внимание към поезията.

„Просто трябва да даваме повече култура на младите, имам надежда“, обобщи Цанев.

Прегледана: 90800

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече