Христо Грозев за задочния арест: Все едно задочно да бъда отровен

0

„Сам по себе си арестът е абсурден – задочно да бъда арестуван е точно толкова ефективно, колкото да бъда задочно отровен. Но не знаем към момента в кои страни са подадени тези молби за екстрадиция, така че моето потъване по света определено ще бъде ограничено“, заяви разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев пред bTV.

Миналия петък Лефортовският районен съд на Москва удовлетвори искането на следствието за задочен арест на Грозев заради незаконно пресичане на границата на Русия. През декември миналата година вътрешното министерство на Русия обяви Грозев за международно издирване, но не беше ясно по какво обвинение е заведено наказателното дело. По информация на руските медии ставаше дума за „разпространяване на дезинформация за руската армия“.

По-късно в петък бе обявен за “чуждестранен агент” от Русия и името му се появи в регистъра на чуждите агенти на министерството на правосъдието. Там се уточнява, че Грозев е разпространявал недостоверна информация за руските органи на властта и техните решения, както и че е участвал в създаването на организация, която вече е обявена за “чуждестранен агент”. Визира се разследващата организация Bellingcat, която бе обявена за “чуждестранен агент” преди няколко месеца.

„За последен път бях в Русия през 2016 г. Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 г. при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че повече не мога да се връщам повече там“, каза днес Грозев пред bTV.

Грозев поясни, че тази издадена заповед за арест дава обяснение и за причината, поради която той е бил включен в списъка за международно издирване през 2022 г. Роман Доброхотов „е наш колега, чиито разработки публикуваме в Bellingcat“, посочи Грозев.

През лятото на 2021 г. в дома на този руски журналист в Москва е имало обиск. „Тогава му бяха иззети паспортите, компютъра, няколко телефона. Два дни по-късно той все пак успя да премине границата, за да избегне ареста и най-вероятно да бъде осъден – нещо, което се случи с много негови колеги“, разказа още Грозев. Той допълни, че би помогнал на всеки свой колега, който работи в условията на тоталитарен режим и е подложен на преследване.

Прегледана: 97590

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече