Иван Гешев пусна мегаскандален запис: Поръчката за махането му идвала от „Банкянския“

0

Главният прокурор Иван Гешев пусна пред медиите днес скандалния запис на разговора си с Йордан Стоев от ВСС.

От него става ясно, че членът на Прокурорската колегия на ВСС е пратеник на Борисов, който го уверява да подаде оставка като главен прокурор, срещу което ще получи гаранции за сигурност за себе си и за семейството си.

Гаранции за семейството му и че от ГЕРБ не са организирали атентата от 1 май срещу него. Това уж искал главният прокурор Иван Гешев, за да се оттегли от поста си доброволно, стана ясно от записа, който той пусна по време на брифинг.

В него говори с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, който му казва, че поръчката за махането на Гешев идвала от „Банкята“ (вероятно Бойко Борисов, който живее в Банкя – бел.ред.)

„Господ ме наказва с глупави врагове, объркали са политическия тайминг. За мен това е престъпна схема“, беше коментарът Гешев по този повод. „Никога не съм си мислел, че може да си подам оставката, заплашван от някакви боклуци“, обясни Гешев за разговора си и добави, че разиграл цирка с оттеглянето си само за да види докъде стигала историята с искането да бъде махнат.

През цялото време Йордан Стоев, който е член на съдебния съвет от парламентарната квота, избран по предложение на лидера на Атака Волен Сидеров през 2017 година, говори в трето лице множествено число, говори за „те“ и посочва като двигател на „заговора“ по думите на Гешев – „Бойко“ и „Банкята“.

Гешев иска и гаранции, че няма да пипат заместничките му Пламена Цветкова, Красимира Филипова, Даниела Машева и Десислава Пиронева, както и говорителката му Сийка Милева.

По време на разговора главният прокурор пита и за Радев. Той обаче „не знаел нищо“, посочва Стоев. И нарича правосъдния министър Крум Зарков Сорбоната – Зарков е завършил престижния френски университет. Президентът се появява, след като Гешев пита защо държавният глава го е защитил. „Никой не те защитава – той искаше да обере славата, че тоя – Сорбоната – вкарва закона за механизма за отстраняване на главния прокурор“, отвръща Стоев. Вероятно с фразата се има предвид, че Зарков е служебен министър, назначен от президента, и неговият екип в правосъдното министерство е изготвило законопроект за контрол, отчетност и сваляне от поста на главния прокурор.

Боян Магдалинчев, член на Съдийската колегия на ВСС, също не знаел, че ще се иска оставката на главния прокурор. После обаче се бил съгласил да я гласува. „Знаеш си го стареца, след като са го натиснали“, посочва Стоев. Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков също разбрал в последствие.

По време на разговора Стоев обяснява на главния прокурор, че Гешев е подслушван. Той обаче спокойно отвръща, че няма от какво да се притеснява, но така и не се разбира кой може да слухти главния прокурор.

Стоев обяснява на Гешев за отделни членове на ВСС, които съжалявали, че са подписали искането, препоръчва на Гешев какво да каже, като обяви оставката си и му посочва какво да напише в молбата за неговото освобождаване.

Стоев очевидно е в ролята на пратеник, защото поема ангажимент да предаде, че Гешев е приел офертата и че иска гаранции.

– Къде да ходя – пита се Гешев.– А основният двигател е? Бойко? – пита Гешев.
– Да, Банкята – 
отговаря Йордан Стоев.

Стоев уточнява:

– И подай там молба да бъдеш преназначен във ВАП. А това ще е, щото да не се събирате със Сотир на едно място„. Сотир е вероятно бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който след като напусна антикорупционната комисия стана обвинител във Върховната касационна прокуратура. Цацаров беше един от хората, които издигнаха Гешев за главен прокурор. 

В разговора се чува как Гешев уверява Йордан Стоев, че ще подаде оставка. Съобщава му за заплашително писмо и  че ще пуснат компромати.

Стоев обяснява, че са му казали друго – че ще има 100% гаранции за семейството му, ако се оттегли Обяснява процедурата по искането на оставката на Гешев във ВСС. Уверява го, че е говорил с колегите си от прокурорската колегия и им е казал, че са направили глупост с искането на оставката.

Той ми каза, че всички са срещу тебе. Изпадаме в изолация“, предава Стоев думи на Бойко Борисов, с когото е говорил.

Стоев беше сред шестимата представители на Прокурорската колегия на съвета, които миналата седмица внесоха искане за отстраняването на Гешев. То беше предшествано от изненадващата позиция на ГЕРБ и ДПС, че искат оставката на главния прокурор.

Ето записа с Йордан Стоев:

Гешев му казва, че си подава оставката.


„Аз разбрах, вчера сте говорили с нашия приятел“, казва Стоев.

Гешев му разказва за заплашителното писмо и искането за оставка.

„На мен ми казаха съвсем друго, вика 100-процентови гаранции за… За тебе, за съпругата, за децата и за всички“, предава Стоев позицията на  човека, от чието име говори.

Главният прокурор пита дали е сигурен и как да знае каква е гаранцията.

„Защото знам за какво става въпрос“, отвръща му Стоев.

„Магдалинчев в час ли е?“, пита Гешев.


„В час е“, отвръща членът на ВСС относно съдия Боян Магдалинчев.

„Звъннах на Радо и му казах, че това е най-голямата глупост, която да се направи“, се чува гласът на Стоев.

Гаранции 100 процента, но това което ми каза, е, че си получил тази информация. А ти ми казваш друго“.

Каза ми, че така се случи, че всички срещу теб са се събрали. Аз, вика, седях последен, но много ме натиснаха и да не изпадна в изолация“, продължава Стоев, предавайки думи, явно на Борисов.

„Моята глава е целта да има правителство на ПП“, твърди Гешев в записа.
„След четвъртък го разбрахте? След Габриел? А кой го написа това? Аз съм наясно. Магдалинчев знаеше ли? Сега са го натиснали“.

„Когато искаш да плашиш, да инсценираш, няма да сложиш сачми. Това е да убиваш“, казва Стоев, прехвърляйки темата към атентата срещу Гешев.

„Как ще изберем нов?“, пита Гешев.

Ще стартират процедурата за избор“, отвръща му Стоев.

Нас може точно за два месеца да ни пуснат. Процедурата може да отиде до шест месеца. И аз не знам, но мисля, че накрая ще направят правителство. Тя да си напусне поста и да дойде тук за нещо несигурно…“, отговаря Стоев, явно визирайки Мария Габриел

„Основният обвиняем за „Барселонагейт“ е„, казва Стоев. „Бойко“, довършва Гешев.

Гешев казва, че ще си подаде оставката и ще излезе в отпуск.

Ще наблегнеш на личния мотив и казваш, че съжаляваш, че искаш прокуратурата да може да се запази. Това всъщност и в молбата като пуснеш в оставката, можеш да напишеш да бъда преназначен във ВАП“, съветва го членът на ВСС.

Иван Гешев казва как заместниците му се притесняват за него.
„Не ме мислете мен, аз ще съм добре, вие да сте добре“, им казал той.

„Аз ще излезна и ще ме треснат някъде пак“, твърди Гешев. „Това влиза в гаранциите. Кажи му. Защото израелецът каза, че това е дълга организация с много хора. Това, ако беше те ударило във вратата, това е насочен взрив. На 15 метра са прерязали дърво. Каза ми – бил си на 1 секунда. И му кажи, кълна се, някой се опита да ме убие. Аз вярвам, че не са те“.

„Аз ще ти пусна съобщение – гаранциите са потвърдени“, казва му Стоев.

Пусни ми съобщение всичко е окей“, отвръща Гешев.

„Радев защо ме защити в Южна Африка?“, пита Гешев.

„Не те защити, той искаше да обере славата“, отвръща членът на ВСС.

Виж сега, първото нещо да сменим Сарафов. Аз съм окей. Той е използван“, казва Гешев, предавайки нечие друго предложение, което е получил.

Ще правиш партия, ако искаш партия, ще те подкрепим. Ако иска – посланик в Турция, в Израел. И те казаха, Бойко каза, да не се отказва. Това беше разговорът“, разказва Гешев.

„А на Деси Атанасова звъннах, тя каза: „Аз не знам““, допълва Гешев за обаждането към Атанасова от ГЕРБ след решението на Мария Габриел за освобождаване на главния прокурор.
„Ще натиснат ентър, и к’во ще натиснат“, казва Гешев.

„Нищо няма да натиснат, ти не си толкова тъп“, отвръща Стоев.

Гешев показа и чат с Бойко Борисов, в който лидерът на ГЕРБ му е пратил емотикон с усмивка.


„Това е политическа атака „Всички очакваха, включително заместниците ми, че ще си подам оставката миналия понеделник. Борислав Сарафов беше усмихнат, щастлив, видимо неуплашен от мен. Питах го как е, каза, че е добре“.

„Ще видим дали си добре“, казал главният прокурор. След това пуснал записа с Йордан Стоев. Сарафов казал, че не може да слуша повече това. Гешев помолил да му напишат текста на оставката, след което я скъса публично.

Последва изявлението на Сарафов, че е застрашен от главния прокурор и че иска охрана от служебния правосъден министър Крум Зарков. „После подаде редица сигнали, включително, че съм го бил записвал. Има трайна практика на Върховния съд, че използването на телефон не е използване на СРС“, заяви Гешев.

Той каза, че срещу него е имало комбинирана политическа атака. „Казах, че това е началото на края на това, което българските граждани и медиите наричате завладяна държава, други го наричат олигархично-политическа мафия. Края на това, което българите наричат политически боклук, политическа мафия, престъпници и крадци“, каза той.

„Господ ме наказва с глупави врагове, объркали са политическия тайминг. За мен това е престъпна схема“, подчерта Гешев.

И обясни: „Всичко започна тогава, когато започнаха намеци затова, че в името на спокойствието, на семейството, не е лошо да участвам в политически проект, да стана посланик в Турция или Израел. За мен беше странно и обидно“. 

Прокуратурата обяви, че проверява твърденията на Сарафов и няма да се поддава на външно влияние.

Прегледана: 86015

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече