Нова трагедия в Сърбия: 21-годишен уби 8 души и рани 13

0

След осем часа преследване сръбската полиция залови стрелеца, който уби тази нощ осем души и рани други 13 в село близо до Белград, предаде сръбската държавна телевизия РТС.

Масовият 21-годишен убиец Урош Б. от Младеновац е арестуван недалеч от Крагуевац, където живеела майка му.

Урош Б. уби осем и рани 13 души след стрелба от движеща се кола. Стрелял е на три места в село Дубона, след което започнал да бяга. За издирването на терена имаше повече от 600 души –  полицаи, специални части и жандармерия, затворени бяха магистрали и пътища, използвани бяха хеликоптер и дронове, а през нощта – и термокамери.

По неофициална информация стрелбата е започнала след спречкване в двора на училището в Дубона, след което заподозряният се прибрал да си вземе пушка и започнал да стреля. При стрелбата са убити полицай и сестра му, а самоличността на останалите жертви е неизвестна. Убитият полицай не е бил на работа по време на стрелбата.

Заподозреният вероятно е син на военен. Състоянието на ранените е тежко, като те са настанени в няколко болници в района. Предполага се, че стрелецът има и двама съучастници, с които е бил в колата.

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа, след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде. Заради трагедията в Сърбия от днес е обявен тридневен траур.

Макар че Сърбия е пълна с оръжие, останало от войните от 90-те години на миналия век, масовите стрелби в страната са изключително редки, отбелязва Асошиейтед прес. Стрелбата в училището в Белград в сряда е първият подобен случай в модерната история на Сърбия. Последното масово убийство преди стрелбите тази седмица бе през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия, припомня АП.

Снощи ученици и други хора, облечени в черно, изпълниха улиците около училището в Белград. Хиляди хора запалиха свещи и оставиха играчки и цветя, за да почетат паметта на жертвите.

Трагедията в белградското училище разпали дебати за общото състояние на нацията след десетилетия на кризи и конфликти, чиито последици са създали състояние на постоянна несигурност и нестабилност, наред с дълбоки политически разделения, отбелязва АП.

„Аз съм в шок, два дни не съм спал. Това 13-годишно момче уби 8 от своите приятели – 7 момичета и едно момче. Трябва да намерим начини да спрем тази агресия и смърт в Сърбия в последните дни“, заяви н.пр. Желко Йович, посланик на Република Сърбия в България пред Би Ти Ви.

По думите му не трябва да се взимат само от институциите, а и държавата, и обществото трябва да се включат в процеса.

„Ще се опитам да съм по-близък с децата си. Ние забравихме децата си. Работим 20 часа през деня, те почти са сами. Възпитанието, което започва от семейството, трябва да продължи – и в основно училище, и в средно училище, и в университета трябва да са включени, ако искаме да създадем нормални хора“, каза още Желко Йович.

Той заяви, че сякаш сме се отделили от традиционните ни ценности.

„За мен е най-важно като баща на двама синове, които искам да живеят в нашия регион, аз трябва да направя първата крачка, тя трябва да идва от семейството“, добави посланикът на Сърбия у нас.

Желко Йович не смята, че има връзка между двете масови стрелби – в Белград и край Младеновац.

Той обясни, че вчера на Министерски съвет в Сърбия се е взело решение да се въведе 2-годишен мораториум на издаване на нови разрешения за някои оръжия.

„В следващите три месеца ще разглеждат всяко едно разрешение за оръжие, което е издадено до момента. В следващите шест месеца Министерството на вътрешните работи ще влезе във всяка една къща, където има разрешително за оръжие, за да види как то се пази“, добави Желко Йович.

Той бе категоричен, че всички трябва да сме в този процес – от бащата през училището, университета, общността. Агресията и насилието са навсякъде, а трябва да сме готови на разговор. Нужна е 20-часова работа с децата, още от бебета възпитание.

Прегледана: 95830

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече