Цензура във ВМА? Мутафчийски забранил медийните изяви на Миро Ненков

0

Анестезиологът и бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е подал оставка от Катедрата по анестезиология и интензивно лечение във Военномедицинска академия заради конфликт с ръководството. Това съобщи самият той в сутрешния блок на Дарик радио.

Анестезиологът е редовен гост в сутрешния блок на медията, води и редовна рубрика – „Здравната беседа с д-р Ненков“.

По думите на доктора причината за оставката му е, че му е било забранено да изказва мнение.

„Ген. Мутафчийски ми постави условие да спра да се явявам по медиите, иначе ще има последствия. И аз направих това, което смятам, че е редно – подадох си оставката от болницата. За мен това е много трудно нещо, защото в болницата, която напуснах, работих с прекрасни колеги, чудесни хора, брилянтни специалисти, и изкарвах добър доход. Лиших се от това нещо сам. Не ме е принуждавал да напусна, това си е мое решение. Възприемам го като „насила“, защото не съм го искал“, обясни д-р Мирослав Ненков.

Той добави, че взел решението да напусне ВМА, за да има право да каже, че „нашият президент прилича на руски генерал, че премиерът Борисов е манипулатор, че главният прокурор е слаб актьор – неща, които аз мисля и в извънработното си време имам право да казвам“.

Д-р Ненков каза още, че се учудва как може „големият командир (ген. Мутафчийски – бел.ред), макар и млад човек, да възприема свободата на словото като през 70-те години“.

„Той си мисли, че може да принуждава своите служители в свободното си време да не правят разни неща. Моите участия в студиа са в извънработно време и аз не съм се явявал като служител на ВМА“, каза още анестезиологът.

Д-р Ненков допусна, че „някой мишок от някоя институция е заплашил генерала нещо или го е мотивирал по някакъв начин да се опита да ми затвори устата, което е много притесняващо“.

„Ген. Мутафчийски направи така, че аз да напусна, но този мишок, който му църка в ушенцето, ще направи нещо друго – не толкова приятно за него самия“, каза още медикът.

По думите му – началникът на ВМА е обявил, че имал заповед, която ограничава медийните изяви на служителите на болницата. 

Прегледана: 90120

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече