24,4 млн. лв. са платили пенсионерите за недостигащ стаж

0

24,4 млн. лв. са платили за недостигащ стаж хората, излезли в пенсия през 2022 г. Средният период недостигащ стаж е 23,33 месеца, т.е. около 2 години. От тази възможност в Кодекса за социално осигуряване са се възползвали 4093 души при 3840 за 2021 г., става ясно от статистика на Националния осигурителен институт.

Увеличението е с 6,6%, но през изминалата година имаме увеличение и на новите пенсионери – с над 10%. Сумата също се увеличава спрямо предходната година, когато е била 18 420 583 лв. При нея влияние оказва и размерът на минималния осигурителен доход, от който зависи „цената“ на стажа, пише „Сега“.

У нас има две възможности за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше образование могат по всяко време да внесат осигуровки за времето на обучение, включително и за времето на докторантурата. При навършване на възраст за пенсиониране човек може да откупи и още до 5 години недостигащ стаж. В тези случаи вноската се определя като процента за фонд „Пенсии“ за родените преди 1 януари 1960 г. върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

В момента сумата за откупуване е 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, като е толкова от април миналата година. Когато най-сетне се приемат новите бюджетни закони, минималният осигурителен доход ще се изравни с минималната заплата, която междувременно бе увеличена от 710 до 780 лв. Това означава, че и стажът ще поскъпне.

Възможността за откупуване на стаж е добре дошла на фона на растящия брой хора, които не успяват да изпълнят условията за пенсиониране.

Прегледана: 95105

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече