Васил Терзиев: На София ѝ липсва интелигентно строителство, трябва да се запазят зелените площи

0

Не мога да си представя, че за 4 г. не може да се построят 50 детски градини, коментира кандидат-кметът на София

Кандидатът за кмет на София на ПП, ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев коментира миналото на семейството си, което е свързано със структурите на „Държавна сигурност“. Баща му, дядо му и неговият чичо са заемали постове в различни управления на ДС, някои са били и партизани, според разкритията на бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Терзиев не се впусна в отричане, а заяви, че не е познавал добре дядо си, който е починал много отдавна.

„През 92-ра почина. Никога не съм водил разговор какво е правил“, каза кандидатът за кмет на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ по Нова тв.

„Знам как са ме възпитали моите родители и съм благодарен“, добави Терзиев. Той призна, че е абсолютно наясно, че това минало ще бъде тема по време на предизборната кампания, но той е дълбоко убеден какво бъдеще иска за децата си.

„Никой не е длъжен да харесва някого. Аз и екипът ни ще се борим за всеки глас, да убедим хората, че имаме моралните качества и умения да управляваме“, коментира кандидат-кметът. Той отново осъди Народния съд и репресивния апарат отпреди 1989 г., както и по време на първата пресконференция снощи след представянето на кандидатурата му.

„Какво мога да кажа на тези хора – това е изключително голямо престъпление на ДС да заличиш десетки хиляди хора. Това е престъпление, което не бива да се повтаря, голям грях, това нещо е смазало българския народ. Не мога с лека ръка да приема как хора говорят за Народен съд. Смятам, че с делата си съм показал в какво вярвам – в свободни, можещи, мислещи млади хора, които да променят средата. Не искам да живея нито аз, нито децата ми в автократичен режим“, заяви Васил Терзиев.

Той разкри още, че сред различните предложения през годините към него да се включи в политиката, е имал покана от „Демократична България“ да бъде кандидат за кмет още на миналите местни избори. Иначе е получавал оферти от различни партии, още преди идването на „Продължаваме промяната“, в това число да бъде министър на икономиката и иновациите.

Терзиев обясни, че се стреми да изгради екип, който да може да реши проблемите на София. „Ние си представяме да има повече усилия да се запази зеленината на кварталите, да се облагородят зелените площи, да се атакува презастрояването и да бъде решен проблемът с паркингите”, поясни той, като даде заявка за строежи на паркинги и зониране.

Кандидат-кметът се обяви за интелигентно строителство, за да не се нарушава комфортът на живущите в даден район. „Спиране на хаотичното строителство и спазване на стандартите”, допълни Терзиев. Във връзка с трафика ще се мисли за промени в зонирането.

Централна за него е и темата за образованието. „Ако не оправим този проблем, ще продължаваме да страдаме от всички други. Много е важно децата ни да прекарват време в училище в една хубава среда. Децата и майките да чувстват, че това е най-сигурната среда”, каза Терзиев.

„Трудно ми е да приема, че може да се построят 15 големи сгради на една улица за една година, а не можем да построим 50 детски градини за 4 години в цяла София. Просто не мога да го приема”, подчерта кандидатът за кмет.

Относно коалицията между ПП-ДБ и „Спаси София”, той посочи, че в нея са се събрали хора, които се допълват. За управлението на столицата през годините каза: „Въпросът е за 20 млрд. и отгоре инвестиции какво сме получили като количество и качество. Най-голямата слабост досега е липсата на амбиция”, смята той.

Прегледана: 82500

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече