Как може никой в държавата да не е знаел за тайния апартамент в болница „Лозенец“?

0

Как може никой в държавата да не знаел за луксозния апартамент от над 500 кв. м. в болница „Лозенец“ в София – с джакузи, сауна и още лукс, построен преди 15 години? Кой и какво крие?

До 9 юни 2023 никой в държавата не знаел за луксозния апартамент от над 500 кв. м в болница „Лозенец“, с джакузи и сауна, построен преди 15 години – нито Министерски съвет, принципал на лечебното заведение до ноември 2019, нито Министерството на здравеопазването, нито Софийският университет, за чиито студенти въпросната болница е учебна база. За помещението знаел бившият директор д-р Любомир Спасов, оглавявал болницата до 2021 и потвърдил го публично по Нова телевизия. Финансова, проектантска, архитектурна документация не съществува в архива на болницата, каза пък настоящият шеф д-р Христо Стоянов.

Престъпно нехайство

Излиза, че преустройството на помещенията в апартамент с екстри, включително асансьор с чип, финансирането на ремонта им и закупуване на обзавеждането и оборудването е минало под носа на тези институции. И не само на тях, ако и главният архитект на Столична община не е бил известен за инвестиционния проект, какъвто е преустройство в съществуваща сграда, или пожарната, РЗИ и други институции, които трябва да издадат съответни документи за експлоатация. Не е възможно в нито една институция да не съществува документ за луксозната обител, сякаш става въпрос за остъкляване на тераса на панелка.

Правителството е принципал на „Лозенец“ до 2019 година, т.е. болницата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Това означава, че утвърждаването и контролът на бюджета на лечебното заведение е функция на МС. Така че независимо дали е строено през 2008, както казва д-р Спасов, когато управляваше тройната коалиция, или през 2014 – според д-р Стоянов, когато на власт беше кабинетът „Орешарски“ на БСП-ДПС, в Министерски съвет трябва да са знаели. 

След новината в социалните мрежи се завъртяха и теории, че апартаментът е използван за наблюдение – заради кутия от оптически мерник, показана във видеото, и апаратура за наблюдение и записване. Непосредствената близост на „Лозенец“ до американското посолство и разположението на апартамента, който е на последния етаж, подхранват тези теории.

Сцена в „Осемте джуджета“

През юни 2021 тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров смени ръководството на „Лозенец“ заради схема за незаконни трансплантации, действала от 2019, но така и незабелязана от тогавашната власт на ГЕРБ и Бойко Борисов. В този период са били извършени 14 бъбречни трансплантации от живи донори от Молдова и Украйна на представящи се за техни роднини от Израел, Оман, Япония и др.

И макар че прокуратурата сега ще проверява случая с луксозния апартамент на последния етаж на болницата, не е известно какво изобщо е направила по разкритите злоупотреби от д-р Кацаров.

Т.нар. „правителствена“ е сцена и за други полукриминални постановки. В разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) „Осемте джуджета“, което разкри как се крадат бизнеси с помощта на знакови лица от съдебната система, болница „Лозенец“ е една от сцените. Там Златанови, баща и син, прехвърлят предприятието за производство на асансьори и ескалатори на родения през 1996 година боксьор Кристиян Христов. АКФ описва следната история като част от разследването:

На 20.03.2020 г. (Явор Златанов, б.а.) отново е отведен в същата болница за хемодиализа („Лозенец“, б.а.) и когато процедурата приключва, му казват, че шефът на болницата е наредил да го държат още (директор по онова време е д-р Любомир Спасов, б.а.). След часове чакане го откарват с инвалидна количка в лекарски кабинет, като в коридора присъстват охранители от Главния дирекция „Изпълнение на наказанията“, лице, представено като началника на ареста на „Векилски“, адвокати и жена – нотариус. Всички те са командвани от Любена Петрова. Дават на Явор Златанов за подпис документите за прехвърляне на дружествените дялове и търговската марка „Изамет“ на непознато за него лице, Кристиян Христов, когото никога не е срещал и не присъства на мястото.“

Но и тези сцени убягват на институциите, които следва да контролират болницата, а и никой от персонала не е посмял да съобщи какво се върши там.

Феодали с публични средства

Какво ли ще излезе от държавните дружества, вузове и болници, ако бъдат разтърсени както трябва от прокуратура, която не изпълнява политически поръчки? Държавното обвинение оглуша за телефонни разговори, в които се чуваше глас, силно приличащ на премиера Борисов. В един от тях например той споделя, че не е много доволен от тогавашния ректор на УНСС проф. Стати Статев, комуто е обещал средства за новия корпус, но и проверка от финансов контрол.

Щото му казах: Аз утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това… Ааааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Аз утре ще дойда, ще разгледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лева станаха 16 млн. лева, щот тре’а да му построим и хотела.“

Прокуратурата дори не провери за чий хотел става въпрос и похарчени ли са публични средства за него. Така през социализма бяха отклонявани материали при големи строежи за частни вили на партийната и други номенклатури. Недосегаемите се множат. Само един прекалил с екстрите е понесъл наказателна отговорност за безстопанственост. Освен че беше пратен зад решетките, бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, беше осъден да върне на дружеството 325 000 лева, похарчени за гурме храни и вина, джакузи, джет и поддръжка на „Лексус“.

В „тайния“ апартамент на болница „Лозенец“ бяха открити пури и уиски. Всъщност не е таен. През 2021 беше осветен в разследване на Frognews, в което се съобщава за заключените помещения, до които никой няма достъп, и се говори за близки отношения на д-р Спасов с Делян Пеевски и Ахмед Доган. Още тогава е имало подозрения, че д-р Спасов си е „направил лични покои на етажа, където се намира кардиохирургията, мястото се обитавало единствено от Спасов, където той живеел, отмарял и посрещал свои гости“. Изграждането му се приписва на фирма, победител в повечето обществени поръчки в болницата.

Така че ако иска, прокуратурата може да се заеме. Д-р Спасов сигурно ще я насочи за документацията.

Автор: Емилия Милчева, Дойче Веле

Прегледана: 84580

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече