Лидерът на „Възраждане“ обяви война на народа си, но няма да спечели

0

Костадин Костадинов обяви война на собствения си народ и на бъдещето на България като част от мирна, многообразна и толерантна Европа. Но няма как да я спечели. Първата крачка вече е направена

На “Възраждане” е обявена война, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. И е прав – война наистина се води. Но той за пореден път не е разбрал кой е агресорът и кой – жертвата.

Още с появяването си партия „Възраждане” обяви война на българското общество. Като инструментализираха историята, те обявиха война на миналото. Като насъскаха различни групи в обществото една срещу друга – те обявиха война на настоящето. Като поставиха под съмнение геополитическия избор и посока, подкрепяни от мнозинството в България, те обявиха война и на бъдещето.  

Война срещу всички

Никой не е пощаден в тази война. Тя бе поведена срещу българските лекари и учени с псевдонаучните тези, които представители на “Възраждане” разпространяваха по време на пандемията. Ваксинираните антиваксъри обясняваха на най-уязвимата част от обществото – болните, възрастните, слабо образованите – че това е просто “грипче”, а ваксините са опасни. В този етап на войната жертвите бяха десетки хиляди.  

Бяха изградени фронтове срещу интелектуалци, учени, артисти, малцинства, религии. Щурмувани бяха и бесарабските българи, които си позволиха да кажат, че в Украйна могат спокойно да съхраняват и развиват българската култура и език, които толкова обичат. Костадинов внуши, че те са платени и неискрени, защото се противопоставят на пропагандата му. 

Срамни изстъпления по българските улици

На мушка попадна дори изкуството – 90 години след като в Германия лумнаха зловещите клади с книги, обявени за “негермански” и “морално упадъчни”, привърженици на “Възраждане” спират прожекции на филми, защото са “антибългарски” и “педофилски”. И за да станат асоциациите с онова време още по-плашещи, върху магазинче в София се появи и надписът “Jude”, придружен от шестоъгълна звезда.  

Всички тези събития доведоха и до момента, в който Костадин Костадинов обяви, че неговата „специална операция“ всъщност е пълномащабна война. Във Фейсбук Костадинов определи цялата демократична общност в България като “озверяла античовешка сган” и призова “тази уродлива измет да бъде унищожена”. 

Тази война на Костадинов е обречена

Иначе казано – става дума за всички, които се борят за това България да остане активна част от мирна, многообразна, богата и толерантна Европа и се противопоставят на агресията срещу Украйна, военните престъпления и потъпкването на международното право. 

Впоследствие Костадинов определи двете управляващи коалиции и съответно 1 милион и 200 хиляди български граждани, които са гласували за тях, като “неофашисти”, заимствайки от лексиката на своя кумир Путин. 

Но докато Путин нападна съседен народ, Костадинов от години води война срещу своя собствен. И ще я загуби, когато всички, включително институциите, осъзнаят това. Дано изявлението на Николай Денков е първата стъпка. 

Автор: Александър Детев, Дойче Веле

Прегледана: 83000

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече