Безлов: „Миротворец“ е типична руска пропагандна операция

0

Повдигането на темата за украинския сайт „Миротворец“ в българския публичен дебат е класическа пропагандна операция на Русия.

Това мнение изрази пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

„За мен това е типична руска пропагандна операция с различни етапи. Започна на 11 юли с известната проруска журналистка Диляна Гайтанджиева. А на 13-и Захарова (говорителката на МВнР на Русия – бел. ред.), неочаквано за мен, се появи при Карбовски и взе да разправя за сайта. След 5-6 дена се появи „Възраждане“ с позиция, а на 19-и президентът Радев излезе. Очевидно имаше синхронизиране или самоактивиране на хората с проруски позиции“, коментира Безлов.

Според него в списъците на „Миротворец“ с български имена има „странни хора“. Анализаторът нарече „тъпо усилие“ настояването „Миротворец“ да бъде закрит, тъй като сайтът е регистриран в Тайланд и „може да се сложи в юрисдикция, където не можете да го пипнете.“

Тихомир Безлов очерта като по-голям проблем „тази силна проруска линия, която отново се появява“, защото според него „руската страна си се бори за процента русофили, които ги подкрепят – това е големият проблем на България“.

„Големият риск за България е, че Русия гледа на нея като на страна със слабости. България беше световен феномен по харесване на Русия и Путин преди войната. След това подкрепата падна до най-твърдото си ядро и започна усилието“, отбеляза анализаторът.

Според него руската страна полага усилия да промени нагласите у нас. Той припомни, че една от причините за това Русия да влезе в Украйна е убеждението на Кремъл, че там ще срещне подкрепа от  местното население.

Запитан каква позиция следва да заеме българската държава, за да защити своите граждани, попаднали в „Миротворец“, Безлов посочи, че не вижда риск за тези хора, „освен ако не отидат на фронтовата линия да отразяват руските победи“.

Прегледана: 79115

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече