В Чечения: Журналистка остригана, със счупени пръсти и залята със зелена боя

0

Неидентифицирани лица са нападнали журналистката Елена Милашина от „Новая газета“ и адвокатът Александър Немов рано тази сутрин, съобщи европейското издание на вестника, като се позова на „Екип срещу изтезанията“.

Въоръжени мъже с маски в три коли са препречили пътя на таксито, в което са били двамата на път от летището. Милашина и Немов са били жестоко пребити, като дори са ритани в глава. Техниката им и документи са унищожени. 

Нападателите са ги заплашвали с пистолет, опрян в главите им. Според Немов нападателите казали на него и на Милашина да си тръгват: „Махайте се, предупредиха ви, не пишете нищо“. 

Двамата са в болница в град Грозни в тежко състояние, като транспортирането на журналистката е невъзможно без специален превоз.

Косата на Милашина е била остригана, счупени са пръсти на двете ѝ ръце, била е залята със зелена боя и често губи съзнание. 

Немов се движи зле и почти не говори. Наръган е с нож в крака. От „Екип срещу изтезанията“ публикуваха снимка с негово съгласие. 

Милашина и Немов са били в Чечения, за да присъстват на делото срещу Зарема Мусаева, която беше отвлечена от чеченската полиция от Нижни Новгород през януари 2022 г. Присъдата трябва да бъде обявена днес. Немов е адвокат на Мусаева.

На 15 юни прокуратурата поиска Мусаева да получи 5,5 години затвор.

Тя е съпруга на пенсионирания съдия от Върховния съд Саиди Янгулбаев и майка на чеченските правозащитници Абубакар и Ибрагим Янгулбаев. Тя е в следствения арест в Грозни от януари 2022 г. по обвинения в насилие срещу служител по сигурността. През това време, според сина ѝ, зрението й се влошило и получила болки в гърба, което я направило практически неспособна да се движи. През юни стана известно, че е в болница.

„Новая газета“, на която един от основателите е главният редактор и нобелов лауреат за мир Дмитрий Муратов, изгуби няколко свои журналисти, убити заради разследване на корупция, основно свързана с Чечения и Северен Кавказ. Изданието прекрати дейността си в Русия (но има „Новая газета – Европа“), за да не бъде закрито от властите. Въпреки това те отнеха лиценза като част от вълната за ликвидиране на всеки глас, алтернативен на официалните канали.

Прегледана: 77035

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече