Дадоха „Възраждане“ на прокурор заради недопустима публикация

0

Организацията на евреите в България „Шалом“ подаде сигнал до Софийската районна прокуратура срещу партия „Възраждане“ заради публикация в социалната онлайн мрежа Telegram, съобщиха от „Шалом“ в своята страница във Фейсбук.

Публикацията, споделена в официалната група на политическа партия „Възраждане“ в социалната онлайн мрежа Telegram, представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България, се посочва в сигнала на „Шалом“. Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК), пише в сигнала.

От „Шалом“ обясняват, че публикацията на „Възраждане“ представлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице. „Държаното от тях лице е Соломон Паси – добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“. Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, са ни известни“, пишат още от „Шалом“.

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство, смятат от „Шалом“.

Прегледана: 78750

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече