Евродепутатите одобриха закон за защита на журналисти от дела-шамари

0

Европейският парламентът одобри проектозакон, чрез който журналисти, медийни организации, защитници на правата на човека, активисти, изследователи и творци ще бъдат защитени в ЕС от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (strategic lawsuits against public participation – SLAPP), чиято цел е да ги сплашат и накажат.

Така ЕП иска да подобри защитата на журналистите и активистите в ЕС срещу необосновани и неправомерни съдебни дела, водени с цел ограничаване на тяхната дейност.

С 498 гласа „за“, 33 гласа „против“ и 105 гласа „въздържал се“ членовете на ЕП приеха преговорната си позиция по нови правила за защита на лицата, работещи по въпроси от обществен интерес – върху основни права, дейност на държавните служители или твърдения за корупция.

Трансгранично прилагане и гаранции за защита

Новите правила ще се прилагат в трансгранични случаи, когато ответникът, ищецът и съдът не са в една и съща държава, или когато актът на участие на обществеността – статия в пресата, публикация в социалните медии, видеоматериал, научноизследователска дейност или произведение на изкуството – е от значение за повече от една държава членка и може да бъде достъпен по електронен път, обясняват от ЕП. 

Проектът за директива предвижда гаранции за жертвите на SLAPP, включително възможност да поискат преждевременно прекратяване на съдебния процес, в който случай ищецът ще трябва да докаже, че казусът не е неоснователен.

Ищецът също така ще трябва да покрие пълните разходи по производството, включително процесуалното представителство на ответника и да бъде подложен на санкции, докато ответникът по SLAPP може да търси обезщетение, включително за психологическа вреда или накърняване на репутацията.

За да се ограничи практиката на избор на съд, който най-вероятно ще застане на страната на ищеца, делата за клевета ще бъдат допустими само в националния съд на ответника.

Държавите членки не следва да признават решенията на трети държави по SLAPP срещу физически лица и дружества, пребиваващи на тяхна територия, и следва да позволят на тези, към които производствата са били насочени, да бъдат компенсирани в националния съд.

Национално подпомагане и обучение

Евродепутатите искат държавите членки на ЕС да създадат „обслужване на едно гише“, където жертвите на SLAPP да могат да търсят информация и съвети. Те призовават националните органи да предоставят финансова, правна и психологическа помощ на лицата, които са ответници по SLAPP.

От държавите от ЕС ще се изисква да гарантират, че практикуващите юристи получават подходящо обучение за разглеждане на дела, свързани със SLAPP, и че техните професионални сдружения приемат правила, възпиращи членовете да предприемат неправомерни съдебни дела.

Евродепутатите изискват от държавите членки да събират съответните данни, особено относно съдебните решения, а Комисията да създаде регистър на ЕС за SLAPP дела.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че журналистиката изисква смелост, но журналистите не трябва да бъдат принуждавани да бъдат смели, за да работят.

„ЕП винаги ще закриля онези, които търсят истината, и ще отстоява демократичното ни право да бъдем информирани. Когато необосновани съдебни дела застрашават живота и препитанието на хората, като злоупотребяват с правосъдната ни система, трябва да се предприемат законодателни мерки“, каза тя.

Преговорите между Европейския парламент и държавите членки относно окончателната форма на законодателството ще започнат в сряда. Министрите от ЕС постигнаха съгласие по преговорната си позиция миналия месец.

Парламентът отдавна се застъпва за укрепване на свободата на медиите. С оглед на нарастващия брой SLAPP дела той прие редица резолюции, осъждащи нападенията срещу журналисти и защитници на правата на човека, и призова за по-добра защита. Според Коалиция срещу SLAPP в Европа (CASE) пикът в броя на SLAPP в Европа е бил през 2020 г. със 114 случая.

Прегледана: 79620

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече