Посолството на Украйна с остра позиция заради амбициите на Костадинов за „прекрояване на картата на Европа“

0

Посолството на Киев в София излезе с остра официална позиция заради изказване на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В нея се казва, че от дипломатическата мисия категорично считат за неприемливи изказванията на отделни представители на политически партии в България срещу държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

„Специално отбелязваме, че амбиции за прекрояването на карта на Европа и подбуждането към анексирането на територията на Украйна е класическа проява на подкрепа на руския реваншизъм. Посолството на Украйна остро осъжда опитите да се подложи на съмнение териториалната цялост на Украйна и духа на Договора за приятелство и сътрудничество между Украйна и Република България, подписан през 1992 година. Подобни изказвания представляват заплаха за националната сигурност на Украйна, пред вид което Украинската страна ще предприеме всички мерки за превенция и защита, предвидени в националното законодателство и международното право“, се казва в позицията на посолството на Киев в София.

Реакцията на дипломатическата мисия на Киев в София идва след пост на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов в профила му във Фейсбук.

„Не ме е страх и това няма да ме спре да повтарям: Свобода за българите в Южна Бесарабия. Южна Бесарабия е българска и тя трябва да бъде част от българската държава“, написа политикът, като сподели новината, че е включен в списъка на сайта „Миротворец“.

„Разбрах, че са ме включили в украинския списък на хора, нарочени за убиване, перфидно наречен „Миротворец“. Украинските фашисти не могат да ме уплашат – новината тук е друга“, написа още Костадин Костадинов.

Прегледана: 80385

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече