Премиерът Денков: За да се чувстваме спокойни, трябва да развием военния си капацитет

0

Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан. За да се чувства спокойна страната ни, трябва да развием своя военен капацитет, защото рисковете не са изчезнали. С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на България, при откриването на тяхната конференция, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството. Според премиера това не трябва да се случва „на парче“. И модернизацията на армията, и развитието на личния състав трябва да вървят в комплект. Те трябва да бъдат разглеждани не само в контекста на българския капацитет, но и по отношение на връзките на България с партньорите в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В същото време трябва да се засили и развитието на приложно-научната дейност във военната област, в която нашата страна има традиции, подчерта Денков. 

Според него поне от няколко години насам забавянето в развитието на военния капацитет не се дължи на икономически трудности, защото въпреки различните кризи България се развива сравнително добре. Проблемът е в политическата неувереност как искаме да се развием в рамките на двата съюза. „През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност. Именно поради тази причина ние все още не се възползваме пълноценно и като военен, и като политически капацитет от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза“, отбеляза министър-председателят. 

Той благодари на военните аташета за тяхната специална роля на военни дипломати, разузнавачи, парламентьори по света, които печелят доверие за България в партньорските мрежи и на чиято помощ правителството разчита, за да взима правилните решения, съобщиха още от пресслужбата на кабинета.

На съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел на 29 юни премиерът Николай Денков посочи, че е необходимо да положим усилия, за да преодолеем известно изоставане в отбранителните способности. Разбираме, че времената са трудни и затова има само два начина да бъдем в безопасност – да подобрим нашите способности в хора, подготовка и инфраструктура, в техническо отношение, да бъдем изцяло вписани в структурите на НАТО и да изпълняваме всичките си задължения, а от друга страна да разчитаме на подкрепата на останалите съюзници, по правилата на алианса, добави той.

Прегледана: 77595

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече