Румен Радев: Премиерът клевети страната ни пред чужди медии

0

Президентът Румен Радев направи първия си коментар по актуалните политически въпроси след срещата си с украинския държавен глава Володимир Зеленски миналата седмица. В продължение на 15 минути той отговори на зададени от журналисти въпроси след участието си в организираната под неговия патронаж международната конференция „Дни на математиката в София“.

Президентът обяви, че срещата му със Зеленски не е била коректно съгласувана от страна на правителството, обвини управляващите, че следват безпрекословно позициите на големите държави, а премиера Денков – че клевети страната ни пред чужди медии заради интереси „по сценария на записите“.

Радев предупреди, че договаряната оръжейна помощ за Украйна може да оголи националната ни сигурност за години напред и призова тези, които говорят за импийчмънт „да заповядат“.

Той изрази несъгласие с прекалено дългия според него срок за влизане в Еврозоната, на който държат от „Възраждане“, но разкритикува парламента, че го е отхвърлил и видя в това „страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани“.

Ето какво каза президентът по различните теми:

Как се стигна до срещата Радев – Зеленски?

Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки. В тази ситуация най-лесно беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, особено за 300 хиляди българи в Украйна.

„Нашите управляващи нямат свое мнение, те следват безпрекословно големите държави-членки“

Винаги съм защитавал българския интерес. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента в правителството. Кой задава тяхната политика? Спомняте си, че през октомври миналата година един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа за членството на Украйна в НАТО към всички президенти от Източна Европа. тогава аз отказах да подпиша с ясен мотив, че приемането на Украйна преди установяването на траен мир означава война НАТО-Русия. Тогава се навдигна страшен вой и знаете от кого. Сега същите тези мои яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза. Въпросът е имат ли изобщо собствено мислене, собствено мнение и собствена позиция. Защото те безпрекословно следват позицията на големите държави-членки. И то е добре, защото поне големите държави-членки проявяват в случая някакъв разум. Големият проблем е, че нашите управляващи нямат свое мнение и своя позиция, а национално отговорното поведение изисква такава.

Притеснява ли се от стартиране на процедура за импийчмънт?

Да заповядат! Никакъв проблем, но всички водещи политически сили трябва да имат отговорно поведение към българския народ и да отговарят на интересите на този народ.

За оръжейната подкрепа за Украйна

Как така за един ден Народното събрание реши да развърже ръцете на Министерския съвет да изпразнят складовете с военно-временни запаси на Българската армия. Колкото и в момента да ви убеждават, че ще бъдат запълнени много бързо, това не е вярно. Тези процеси отнемат години. В Германия този процес по запълване на военните складове ще приключи през 2030 г. Текат скоростни процеси на препланиране на промяна на критериите така, че да се освободят определени въоръжения и боеприпаси на базата на нови разчети.

„В последните дни на служебния кабинет Франция изпрати меморандум за развитие на проекта Белене“

Мога да ви кажа, че има различни опции. Служебното правителство установи много тясно сътрудничество с Франция. Франция изпрати към нас меморандум, в последните дни на служебното правителство, за развитие на проекта „Белене“. Един европейски проект с водещата роля на Франция. Сега е интересно дали правителството изобщо ще му обърне внимание.

„Министър-председателят използва чужди медии, за да клевети страната заради интереси по сценария на записите“

За съжаление продължава една черна серия български министър-председател да използва чужди медии, за да клевети страната, за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите в името на лични и партийни интереси точно по сценария на записите. И е жалко, че хлъзгат академик Денков по този сценарий, но като гледам, той няма нищо против.

За срещата на върха на НАТО и ядрения риск

Надявам се, че на форума ще бъдат разгледани различни възможности за гаранция за сигурността на Украйна. Най-голямата гаранция, това са дипломатическите усилия за преустановяване на огъня и активизиране повече на средствата на дипломацията. В момента се иска само повече оръжия, все по-разрушителни. Това ни тласка към трудно приемливи нива на ескалация. Неслучайно говоря за риска за ядрено замърсяване. Ако това се случи, има две възможности – или удар по запорожката АЕЦ, или тактически ядрени оръжия. Тогава последствията ще бъдат за всички нас.

За еврозоната и референдума на „Възраждане“

България трябва да влезе в Еврозоната, когато реално е готова, а не когато ни се иска, и то на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация след разумно проведени икономически и финансови политики, а не със слагане на спирачка за обществено-икономическото развитие. За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи. След като са изпълнени законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. Отделно е дали така трябва да бъде формулиран точно референдумът. Аз лично не виждам за удачно да се вкарва този процес в каквито и да е времеви рамки. За мен 20 години е неприемлив срок, прекалено дълъг срок, но усилията на политиците трябва да бъдат насочени не към това да търсят начини да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските граждани, че влизането в Еврозоната работи за тяхното благосъстояние. Аз няма как да насроча дата за референдум, понеже има решение на Народното събрание. Знаете, че е спорно, според мен, това е процедурно объркване, много ясно беше взето такова решение. Аз няма как да вкарам повторно в Народното събрание предложение за референдум, който е отхвърлен с решение на парламента.

Прегледана: 78565

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече