Столична община предлага сделка за имота на Петьо Блъсков

0

Да се спасят дърветата и да не се застроява частният имот в кв. „Мусагеница“ на издателя на вестник „Труд“ Петьо Блъсков. От началото на март живеещи в квартала настояват за това и всяка вечер през седмицата в знак на протест те затварят кръстовището на бул. „Драган Цанков“ и бул. „Г. М. Димитров“, за да предизвикат по-широк отзвук и общината да не се откаже да търси решение.

Засега такова не е намерено, като целта на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев от ГЕРБ е да успее да уговори замяна с друг терен със собственика.

От 27 април той обяви, че започва преговори с Блъсков. Сформирана бе работна група с представители от всички политически групи в СОС и главния архитект на София Здравко Здравков. Близо три месеца по-късно „Дневник“ попита Георгиев има ли развитие по казуса. „Работната група действа, имахме преговори миналата седмица, проучват се няколко имота [за замяна], собственикът отказа някои от предложенията“, обясни той и обеща скоро да обяви резултата от работата им.

„Ако г-н Георгиев предложи нещо, което е сравнимо и икономически изгодно за мен, нямам нищо против“, коментира Блъсков пред „Дневник“.

От работната група казаха, че му е била предложена замяна в район „Младост“, близо до Академията на МВР. Той настоявал обаче за друг терен, но пак в „Мусагеница“, което му е било отказано и се търси друго решение.

След като оглави общинския съвет през есента на 2021 г., Георгиев често дава интервюта за „Труд“ и електронното му издание.

Съвсем друг подход към казуса предлага кметът на район „Студентски“ Петко Горанов. На 23 март той внесе доклад в СОС за промяна в предназначението на терена – да стане „за озеленяване“, и така да се спре предвидената сеч на поне 10 дървета и строителството на жилищен блок. Предложението му досега не е придвижено за обсъждане в комисиите на СОС.

Протестиращите също настояват СОС да отмени решението си от 2018 г., с което позволи в този терен да има високо жилищно застрояване, дотогава в имота на Блъсков бе позволено само едно- и двуетажни магазини и ателиета за услуги.

Нагласата на работната група на общинския съвет обаче е за замяна на имота с общински. Инвеститорът е защитил правата си в съда и „да наложим обществения интерес над частния е трудна задача“, подчерта преди време Георгиев пред БНР.

Имотът на Блъсков пред бл. 101 в „Мусагеница“

Блъсков купува на търг общинския имот през 2004 г., който тогава не е атрактивен за строителство, защото е позволено само ниски постройки за магазини. Главният архитект на София Здравков през 2017 г. пуска доклад за промяна предназначението на терена да стане за жилищно строителство на блокове. На 26 юли 2018 г. промяната е одобрена от СОС. Сега е издадена виза за проектиране на жилищен блок, инвеститорът Блъсков е избрал за автор на проекта студио „Иво Петров архитекти“ (Плевен).

Прегледана: 81630

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече