Ето какво написа Григор Димов на военния министър във Фейсбук

0

Софийският районен съд наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ на 39-годишния Григор Димов, който бе задържан и обвинен за закана за убийство срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

В съдебната зала стана известно, че обвиняемият, който е санитар в спешното отделение на болницата в Пазарджик, е изпратил две съобщения до Тагарев, но след това е изтрил едното.

Заплахата към военния министър е отправена в лично съобщение във Фейсбук на 4 юли и в него пише: „Ще мреш като куче, предател! Слава Украйна ли? Като куче без история ще мреш. Нов Народен съд иде и ако си мислиш, че ще се отървеш и ще избягаш, жестоко си се излъгал…„.

Пред съда Димов каза, че не е имал намерение да убива Тагарев, а е изразил позиция. Той посочи, че искал да бъде гласът на гражданите, които не били съгласни с военния министър.

39-годишният мъж заяви пред районните магистрати, че съжалява за деянието си. Адвокатът му също изтъкна, че не е имало реална заплаха за живота на Тодор Тагарев.

Съдът го пусна от ареста, след като прецени, че не е налице опасност да се укрие, има известен адрес в Пазарджик, както и не е налице обвиняемият да извърши престъпление. От справката се вижда, че Григор Димов е бил осъждан и е изтърпял наказанията си до 2013 г.

Реабилитиран е и следва да се възприема като неосъждан. Съдът намери, че не може да извърши престъпление при по-лека мярка.

Решението на Софийския районен съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.

От „Възраждане“ обявиха днес, че с тях се свързала жената на Димов, която твърди, че от три дни не знаела къде е той. Костадин Костадинов изчете съобщението, което по неговите думи било посочено като заплаха, докато според партийния лидер в него ставало дума по-скоро за обиди.

„Ти българин ли си? Само да ти кажа, че войната започна през 2014, когато американците, на които ти удобно си се… (незенцурна дума)… превзеха Украйна чрез преврат, след като свалиха Янукович и издигнаха Порошенко. А ти си един предател. Та ти, изменнико, един патрон в тези складове оставил ли си, че сега майцепродавецо ще раздавате българските боеприпаси? Кои сте ви, бе? Кои сте вие? Зомбирани, фашизирани елементи, изповядващи сатанизъм. Нали знаеш как свърши всичко това предния път?“, гласи изчетеният от Костадинов текст. 

Министър Тагарев отказа да коментира повече по заплахата, като само уточни, че някои от информациите какво е съдържала тя не били верни. 

Пред журналисти той съобщи още, че тази година България няма да получи компенсация за материалните средства, които е предоставила на Украйна по решението от декември 2022 г. Министърът посочи, че се надява другата година страната ни да получи компенсация. Очакваме компенсация от около 55% на оценката, която е направена на средствата, предоставени на Украйна. Средствата, които са събрани във фонда на Европейския механизъм за мир, са изразходвани, посочи още министърът.

Прегледана: 80690

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече