Дайнов: Борисов няма интерес да разрушава управлението

0

„Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, което обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят.“

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

„Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение“, заяви Дайнов, който вижда „все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство“.

„Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък.“

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му „разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията“ и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е „най-невъзпитаният“.

„Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват“, посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на „обречен политически проект“, който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и „Възраждане“.

Рейтингът на държавния глава не е реален, той е „митологичен“ и „психологически“, „закачен за поста“ и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е „обмислил вече как да заобиколи този капан“, но „не го е измислил“.

„От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение“, коментира Дайнов в предаването „Преди всички“. Заради това и според него периодично Борисов вдига „антиправителствена шумотевица“ и изпълнява сложен танц, но „няма обективен интерес да разрушава управлението“.

„Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва“, изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

„90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове.“

Прегледана: 62465

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече