Защо убиха Алексей Петров: Ето версиите

0

Показното убийство на Алексей Петров може да има връзка с ликвидирането на Красимир Каменов-Къро в ЮАР, мистериозното завръщане в България на мъртвия Ангел Христов от Братя Галеви и атентата срещу Иван Гешев във времето, в което той все още беше главен прокурор.

Тази работна хипотеза лансира по bTV бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. По негови думи е напълно възможно да има връзка между тези събития, случили се в твърде кратък период от време. „При всички положения, когато има сериозна трансформация във властта, то обикновено има турболенции във всички обществени сфери, включително и в организираната престъпност“, обяви още Йовчев.

За възможна връзка с Къро, Брат Галев и атентата срещу Гешев заговори и лидерът на ИТН Слави Трифонов, който лансира вчера версията под формата на въпроси.  

Цветлин Йовчев обяви, че през годините силните на деня са използвали Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си, давали са му много власт, включително и неформална, и после са го изпускали от контрол. Йовчев даде като пример ролята на бившата барета в ДАНС по времето на Тройната коалиция. Според Йовчев и в момента се е подготвяло подобно нещо. 

„Дали е възможно някой да се е изкушил да използва Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си – напълно възможно е. Последните му изяви, коментари, публикуването на снимки – навеждат на такава мисъл“, подчерта бившият председател на ДАНС. Той разказа, че като е оглавил ДАНС, е уволнил Алексей Петров, който тогава беше съветник на председателя Петко Сертов. Причината е, че Петров си позволявал да се меси в оперативната работа на агенцията и да раздава заповеди. За същия период бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов разказа пред Нова тв, че тогава съветникът Петров е платил да се изготви списък на магистратите с необявени имоти в Гърция. В списъка фигурирали 30 имена. 

Няколко души, включително бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, изтъкнаха познанството на Петров с бащата на Кирил Петков – Петко. Самият Алексей Петров наскоро разказа за това пред bTV. Има и непотвърдена информация, че Петров е помогнал за среща на Кирил Петков с Бойко Борисов след изборите на 2 април, на която е договорен бъдещият общ кабинет. До момента Борисов не е коментирал убийството Петров.

Така се навърза и другата версия, според която първото покушение срещу Алексей Петров през 2002 г. е предотвратило заставането му на поста шеф на ГДБОП, а сега се бил запътил към ръководния пост в ДАНС. Самият Петров наскоро не отрече, че се готви за мястото, но го завоалира с твърдението, че е готов да работи за националната сигурност.

„Основният мотив за показното убийство на Алексей Петров вероятно е опитът за овладяване на сектор „Сигурност“ от управляващите в момента политически сили, както и заради натрупаните от него деяния – били те чисти или нечисти“, коментира пред bTV друг бивш вътрешен министър – Цветан Цветанов. Именно той бе в основата на операцията „Октопод“, при която през 2010 г. Петров беше показно арестуван.

Друга версия дойде, след като изненадващо се появи съобщението, че осъденият на 10 години украински организатор на покушението с гранатомети срещу Петров през 2015 г.  Роман Логвиненко е пуснат предсрочно от затвора през май т.г. При нея обаче слабостта е, че считаните за преки извършители на атентата Артьом Темпински и Максим Чорний изобщо не бяха открити и не е имало проблем да се организира каквото и да е и в предишен период. 

Смята се, че е възможно и трите покушения срещу Алексей Петров – през 2002 г. пред басейна „Спартак“, през 2015 г. до дома му и сега през 2023 г. над Драгалевци, да идват от едно място. И че в тези случаи може да става дума за отмъщение. 

Лансирана беше и версията, че може да става дума за актуално разчистване на сметките по повод някакво упражняване на влияние – бизнес влияние, влияние в организираната престъпност или политическо влияние.

В случая с Алексей Петров – широкопрофилен в бизнеса и ъндърграунда, и оцеляващ през годините във всевъзможни критични ситуации, ще е изключително трудно да се изчистят само няколко версии, а ще е още по-трудно убийството да бъде разкрито. Още повече, че към момента разстрелът изглежда изключително добре подготвен и изпълнен, което навежда на мисълта, че става дума за професионално подготвена група за убийства с възможен чужд профил и евентуална поръчка от чужбина.

Че ще е поредно неразкрито убийство прогнозира и бившият градски прокурор Николай Кокинов пред БНТ. „Тези убийства обикновено разграничават извършителя от поръчителя и помагачите. Ако случайно бъде разкрит извършителят, той не винаги знае кой е поръчителят“, уточни Николай Кокинов.

Пирогов: Простреляната с Алексей Петров жена е в съзнание

„Простреляната жената, която е била с Алексей Петров по време на неговото убийство, е в съзнание, но не може да говори, защото е интубирана“. Това съобщи директорът на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

„Нощта мина сравнително спокойно за пациентката. Продължава да е в тежко състояние, затова е интубирана. Критичният момент отмина“, обясни директорът на болница „Пирогов“.

Той обяви, че на жената са направени операции на ръката и гръдния кош. „Има огнестрелни рани в предмишницата и гръдния кош, но куршумът не е проникнал в тялото ѝ“, каза Димитров и добави, че смятат операциите за успешни. Той посочи, че при жената има охрана. Засега не е контактна и откакто е постъпила в „Пирогов“, не е могла да дава свидетелски показания.

От изявленията на директора на лечебното заведение можеше да се направи заключение, че самоличността ѝ вече е установена, но Димитров насочи журналистите да се обърнат към разследващите за тази информация. „Случаят е криминален, води се разследване и не мога да коментирам“, каза той.

Прегледана: 71660

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече