За съжаление новоприетият закон за интимната връзка и насилието е противоконституционен

0

Публикацията е от фейсбук страницата на политолога Даниел Смилов по повод приетите вчера поправки в Закона за домашно насилие

За съжаление новоприетият закон за интимната връзка и насилието е противоконституционен. Той предполага, че или няма хомосексуални интимни връзки, или че те не заслужават същата степен на правна защита срещу насилие като хетеросексуалните. Това – и в двата случая – е дискриминация на база пол и сексуална ориентация. Решенията на КС за Истанбулската конвенция и пола не спасяват положението – те позволяват дискриминация на база сексуална идентичност (интерсекс, хора, например), но не и на база пол и сексуална ориентация.

Ако България допусне дискриминация на база пол и сексуална ориентация, то тя ще е в директно нарушение на основните договори на ЕС, които са правно задължителни за нас. Ето, например, текста от Хартата на основните права на ЕС:

Член 21

Недискриминация

1. Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на

кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения,

политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние,

рождение, увреждане, възраст или СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ.

Жалко е, че уж про-европейски партии се хващат на хорото на БСП и Възраждане, които явно са решили чрез примитивна хомофобия да извадят България от ЕС.

Прегледана: 72950

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече