Министърът: Шахматната общност е виновна, че Нургюл не беше финансирана от държавата

0

„Всеки опит спортът да бъде политизиран не е правилен, той винаги е обречен на неуспех“. Това заяви пред БНР министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

„Намесата на самата политика в спорта винаги води до изкривяване и до лобизъм, който в крайна сметка удря пряко върху спортистите и треньорите, върху качеството на самия спорт. Спортът се прави от хора, които са съмишленици, които имат еднакви интереси и идеи и те трябва да бъдат оставени да си развиват своите идеи и да развиват своите качества без такова вмешателство“, изказа мнението си той. 

В интервю за предаването „Преди всички“ министърът съобщи, че във вторник има среща с Нургюл Салимова. „Тя върна надеждата на българските шахматисти за това, че можем да бъдем номер едно в света“, подчерта министърът.

Винаги, когато има такива конфликти, сметката плащат спортистите. Изцяло вината за това, че Нургюл не беше финансирана от Министерството на младежта и спорта, е върху шахматната общност„, категоричен бе Димитър Илиев.

„Това, което искат от Международната федерация по шах от мен, е абсолютно в противоречие с българското законодателство. Аз нямам право да се включвам пряко в работата и дейността на независими организации, каквито са българските федерации. Това, което трябва да се направи, не само в шаха, е самата общност да се съберат, да седнат на една маса, да се разберат, да намерят решение и да се отпуши тази спънка. Аз съм готов да седна и да изслушам всеки, всичко, което е в моите правомощия да направя – за съжаление обаче се оказва, че те не са толкова големи. Оказа се, че законът е така направен, че министерството няма преки възможности да се намесва в работата. Когато има такива спорове, то не може да взима страна. Единственият, който може да взима страна и да определя кой е правият и кой не, е българският съд. В такива случаи обаче се започват едни дела, с години се влачат. Такава е ситуацията от години не само с шаха, но и с много други федерации„.

Министрът се обърна към хората от спорта: „Недейте да влизате в междуличностни конфликти! Недейте да мерите егото си кой е по-голяма работа! Важно е да знаем, че никой не е по-голям от спорта. Трябва да се намери обединение и да се работи в името на това България да печели състезания, медали, да имаме развитие. Иначе ние спъваме работата и започваме да буксуваме на едно място и да вървим от дело в дело“.  

Можем да следим дейността на федерацията, да проверяваме дали изпълнява поетите ангажименти, дали не извършва някакви нарушения и на база на това, ако има такива нарушения, да се мисли за отнемане на лиценз, коментира министър Илиев. По думите му са направени проверки. От тях е станало ясно, че конкурсът е проведен без проблеми и законосъобразно

Той заяви, че ще направят усилия да наградят Нургюл и да я стимулират. 

Министърът съобщи, че има случай, който много прилича на този с шахматната общност – той е при спортните танци

Илиев подчерта, че и в случая с БФС министерството не може и няма да взима страна. „Това е дейност, в която не трябва да има скрито – покрито, всичко трябва да бъде показано“, каза той. 

Все пак той подчерта, че не всичко е толкова черно: „Има страхотни федерации, които работят много добре и развиват своите таланти“. 

Според него проблемът е, че фокусът се прехвърля върху скандалите, а не върху спортните резултати и изявите на спортистите

„Ако искаме да бъдем здрава нация, трябва да се занимаваме със спорт“, категоричен е той. 

Димитър Илиев заяви, че не е мислил за оставка: 

Ако сега подам оставка, това ще е предателство към спортната общност. Но ако тя ми я поиска, бъдете сигурни, че на момента ще бъде подадена. Не е самоцел министерският пост за мен„. 

Прегледана: 62045

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече