Премиерът: СЕМ да опита да се справи с дезинформацията и хибридните атаки

0

„Крайно време е Съветът за електронни медии (СЕМ) да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите за дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи“, каза премиерът Николай Денков пред журналисти след становището на медийния регулатор относно негово изказване от вчера.

Министър-председателят и министри от кабинета дадоха брифинг в Министерския съвет след заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Попитан за становището на СЕМ, Денков каза: 

„Това, което виждам през последните два месеца – че много от проблемите, с които са сблъскваме, са резултат от феномена на широко затворените очи. Крайно време е СЕМ да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите за дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи. Те биха могли да инициират дискусия по тази тема, да поканят журналисти, които са свързани с етиката, университетски преподаватели. Има неща, които могат да направят“.

Размяната на реплики между СЕМ и Денков започна вчера, когато премиерът отговаряше на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във Facebook.  

Според премиера има много сериозна дезинформация в публичното пространство, с измислени твърдения и интерпретации, които изобщо не съответстват на истината.

„Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително“, коментира по този повод министър-председателят.

На въпрос, свързан с изказването на председателя на СЕМ Соня Момчилова, че „лъжата също има право на живот“, Николай Денков коментира: „Самият факт, че председателят на СЕМ може да изрече такава фраза, показва, че той не си е на мястото. Лъжата няма място, освен ако не бъде казано ясно, че това е лъжа“.

„За да има престъпления, трябва да има заложен в Наказателния кодекс съответният престъпен състав. Ние нямаме такъв в нашето законодателство, не е лесно и да се направи. Една от ценностите на демокрацията е свободата на словото. Ако ние започнем да забраняваме много лесно, в един момент ще се окаже, че трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни предишни правила“, коментира премиерът.

От Съвета за електронни медии обявиха в своя позиция, че намират за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на медийния регулатор.

Според СЕМ изразеното от премиера показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

СЕМ обръща внимание, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията.

„Опитите да бъда уличена в толериране на прокремълска пропаганда и некомпетентност е маккартизъм в отвратителна и токсична форма. Опитите да бъде окаляно моето име и работата ми всъщност са опити да се демонстрира твърда ръка за справяне с всеки, който се стреми да търси баланс, нормалност. Това е и залитане в опасни крайности“, каза още Соня Момчилова, потърсена за коментар от Съюза на българските журналисти.

Прегледана: 76255

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече