Разследване: Костадин Костадинов купи имот с панорама към Варненското езеро по 2,11 евро/кв. м

0

Председателят на ПП “Възраждане” Костадин Костадинов вече има на свое разположение и парцел с площ 1089 кв.м. Парцелът е в съседство на къщата на Костадинов и е закупен само за 4500 лв. или 2,11 евро/кв.м, съобщи bird.bg. 

Сделката е станала в края на декември 2022 г. и е на името на майката на Костадинов. Цената е изключително занижена за такъв тип имот в регулация, във вилна зона с прекрасна панорама към Варненското езеро. Подобни парцели в района са обявени в момента за продажба на цени между 10 – 20 евро/кв.м.

Екипът на BIRD.BG разбра наскоро за сделката от читател от района на Варна. Информацията беше проучена и проверена от нас в Имотен регистър, в Кадастъра, както и в наличната на официалния сайт на Община Варна информация. От обявление на общината се разбира, че за имота е правена обстоятелствена проверка за ПИ ид. № 38354.502.280, поискана чрез пълномощник от Росица Карабожилова. Това е станало през есента, след което на 19.12.2022 г. на Карабожилова е издаден констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка. Дни по-късно, точно преди Коледа, на 23.12.2022 г. Росица Карабожилова продава парцела на Еленка Костадинова – майка на Костадин Костадинов. Имотът е съседен на къщата на Костадинов.

Еленка Костадинова купува парцела само за 4500 лв.

По-рано сайтът разкри, че Костадин Костадинов не е декларирал закупени от него през декември 2019 г. гараж и пристройка, отбелязана в Кадастъра като “селскостопанска сграда”. Обектите се виждат на видео заснето през 2020 г. с дрон, публикувано в Дневник. Оправданието – били преместваеми обекти. Наша проверка през пролетта на т.г. показа, че съвсем не става дума за пластмасови временни преместваеми конструкции, както твърдеше бившата собственичка, а за сериозни градежи.

Както показа по-ранно разследване на BIRD.BG, Костадинов придобива къщата от 150 кв.м. през декември 2019 г. за 215 141 лв. Той финансира сделката с ипотечен кредит за 199 494,66 лв. Кредитът се изплаща ударно през последните две години. Колко още има да изплаща от кредита за къщата ще разберем от следващата имотна декларация на депутата.

Любопитна подробност за къщата на Костадин Костадинов се открива в негова публикация във Фейсбук. В нея той се хвали с постановление на заместник окръжния прокурор на Варна Дияна Иванова, с което тя е прекратила наказателно производство срещу него. От постановлението обаче научаваме, че прокуратурата е установила съществуването и на предварителен договор за къщата на по-висока договорена цена от 140 хиляди евро /273 816.20 лв./. Предварителният договор е бил представен в банката за отпускане на кредита! С допълнителен анекс към договора между Костадинов и продавача сумата е променена на 110 хиляди евро /215 141,30 лв./, а “продавачът запазва обзавеждането и оборудването”. Разликата е 30 хиляди евро!

Маркираното в син цвят в двете факсимилета е от нас. В червен е маркираното от оригиналната публикация на Костадинов във Фейсбук.

Още един любопитен (и показателен) детайл е, че Костадин Костадинов е осъден от журналист на Нова телевизия, който през 2020 направи репортаж за луксозната му къща. Осъждането е заради това, че впоследствие Костадинов многократно е наричал репортера “поръчков журналист” и прочее. С решение на Софийски градски съд (СГС) от май т.г. Костадинов е осъден да плати 5 хиляди лв. щети заради думите си, като тепърва предстои да видим дали горните инстанции няма да завишат размера на обезщетението.

Прегледана: 78520

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече