Тодор Тагарев: Журналистите в списъка на „Миротворец“ си правят реклама

0

„Такива сайтове има много. Той не е официален сайт, не се поддържа от украинските власти. Там няма никакви преки заплахи към хората, които са включени в списъците“. Така военният министър Тодор Тагарев коментира пред bTV списък с имена, сред които и на българи, в украинския сайт „Миротворец“, посочени като „врагове на Украйна“.

В списъка е зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП, депутатът от БСП Борислав Гуцанов, бившият лидер на БСП и президент Георги Първанов, журналисти, учени и актьори. Заради списъка през юли в парламента бяха изслушани директорите на спецслужбите. Президентът Румен Радев вчера упрекна правителството, че не реагира на този списък.

„Реакцията към тези хора у нас е много по-силна, защото са по-добре познати тук. Като правило това са хора, които манипулират непрекъснато общественото мнение в проруски интерес. Случаят се раздухва целенасочено, за си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“, коментира още военният министър.

В края на юли Русия определи нова предупредителна зона за учение, която е в рамките на изключителната икономическа зона на България. Тогава Министерството на отбраната излезе с позиция, че това не е добра практика.

„Русия е черноморска страна и води война. За да влязат в нашата изключителна икономическа зона, обяснението е, че провеждат учения. Тези учения трябва да се провеждат за кратко време – седмица или 10 дни, в случая вече удължено до 20 дни. Вече ще видим какво ще се случи след това“, коментира Тагарев.

По думите му засега учението не е проблем за транспортните коридори, но би било проблем, ако искаме да изпратим екип за проучване на находища на газ.

България ще бъде компенсирана за последната помощ за Украйна

От думите на Тагарев стана ясно, че се очаква се България да бъде компенсирана за последната помощ, която изпати на Украйна. Това ще се случи до 2025 г. чрез Европейския механизъм за мир.

„Ние вече сме получили компенсация за една част нелетална помощ. Очакваме скоро да получим за декември, а това, което ние сега дадохме ще изчакаме може би до 2025 г. Изпратихме неща, които са нужни на Украйна, с които ние разполагаме в нашите складове, които са в годно състояние, но в края на своя живот. Чисто прагматично помагаме на Украйна, но и за собствената си сигурност“, уточни министърът на отбраната.

Прегледана: 77130

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече